Municipalitatea lugojeană îşi propune un program ambiţios de investiţii din bugetul oraşului pentru anul 2016. Aflat în stadiul de întocmire, bugetul pentru 2016 va avea ca direcţii principale finanţarea pentru infrastructura rutieră şi utilitară, edilitar-istorică, sanitară, de agrement, modernizarea teatrului şi refacerea centrului pietonal.
Speranţe pentru bani europeni
Viitorul buget consolidat al Lugojului, va avea aproape aceeaşi valoare din 2015, de 160.000.000 lei. Cei mai mulţi bani vor fi direcţionaţi spre investiţii. Cei pentru secţiunea de funcţionare a instituţiilor din subordinea primăriei rămân în acelaşi plafon ca în acest an, cheltuielile în plus urmând să fie acoperite la rectificările de buget.
“Din banii colectaţi de la lugojeni se poate asigura secţiunea de funcţionare şi doar 4% din proiectele de dezvoltare. Restul de sume necesare sunt atraşi din proiectele europene care urmează să fie implementate şi constituie baza finanţării lucrărilor în oraş”, a precizat primarul Francisc Boldea.
Aproape 30 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru continuarea şi finalizarea modernizării alimentării cu apă (14 milioane), extinderea şi refacerea canalizării (14 milioane) şi asfaltarea drumurilor din oraş şi localităţile aparţinătoare (1,5 milioane). 17 kilometri de conducte noi de apă (magistrale şi alimentare străzi) sunt programate pentru a fi introduse în Lugoj, în 2016.
Ultimele trei străzi din cartierul rezidenţial Eftimie Murgu (Balta Lată) şi mai multe străzi din cartierul Bocşei, strada Traian Vuia şi străzile din zona Dealului Viilor vor fi reabilitate şi asfaltate.
800.000 de lei vor fi alocaţi pentru dalarea trotuarelor în zonele A şi B a municipiului şi 1,8 milioane pentru asfaltarea trotuarelor în zonele C şi D. Un accent important se va pune pe reabilitarea şcolilor şi liceelor din municipiu.
Vor beneficia de finanţare de la primărie, grădiniţa PP 2, Şcolile 2 şi 3 şi Colegiile Tehnice ”Aurel Vlaicu” şi ”Valeriu Branişte”.
În jur de 300.000 de lei vor fi investiţi în clădirea Teatrului “Traian Grozăvescu”, unde este prevăzut un proiect de reabilitare a holului de la intrare, a scărilor de acces la etajul superior, a balconului şi a suprafeţei din scândură, care compune scena.
Speranţe noi pentru ştrand
“În primăvară, se vor relua lucrările la ştrandul municipal şi la bazinul acoperit şi sperăm să le putem finaliza în 2016. De asemenea, vom începe construirea în cadrul unui proiect separat a unui tobogan cu trei culoare (verde şi galben pentru cursă moderată şi albastru pentru adrenalină) şi a unui bazin aferent. Până în acest moment 90% din bazinul acoperit şi 60% din ştrand este finalizat”, a explicat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Un milion de euro vor fi prevăzuţi pentru un nou proiect transfrontalier la Spitalul Municipal “Dr. Teodor Andrei” şi un milion de euro pentru continuarea programului de anvelopare termică a blocurilor, care bate pasul pe loc de mai mulţi ani de zile.
Unul din cele mai mari proiecte ale municipiului, în valoare de peste un milion de euro va fi pus în practică în centrul oraşului, unde se va crea o zonă pietonală extinsă care va cuprinde zona dintre Casa de Cultură a Sindicatelor, Cercul Militar, Galeria Pro Arte, şi fosta cofetărie Liliacul. Calea rutieră dintre ceasul electric şi Cercul Militar urmează să fie desfiinţată, circulaţia rutieră, urmând să fie redirecţionată printr-un sens giratoriu construit la intersecţia splaiului Coriolan Brediceanu cu drumul dinspre Podul de Fier, urmând a se realiza o nouă stradă pe lângă fosta Baia Comunală pentru legătura cu strada N. Bălcescu şi strada Caransebeşului.
“În următorii doi ani Lugojul nu va avea nicio problemă de finanţare pentru proiectele de interes pentru oraş”, a mai menţionat şeful executivului lugojean.
Tot în anul următor vor continua şi lucrările de reabilitare a clădirilor cu valoare istorică, începute în Piaţa Drăgan.