Alfred Simonis, președinte al Consiliului Județean Timiș și președinte al PSD Timiș, a anunțat că bugetul județului Timiș a fost finalizat. ”Bugetul județului Timiș a fost finalizat și va intra în transparență, iar prezentarea publică a investițiilor care urmează să fie realizate reprezintă pentru noi o normalitate. 26%, acesta este procentul cu care cresc sumele alocate dezvoltării, cel mai mare buget destinat investițiilor din ultimii ani, pentru că avem în vedere o mulțime de proiecte cu impact direct asupra vieții timișenilor”.
Alfred Simonis a precizat că o mare parte din bani sunt alocați infrastructurii de transport, dar și unor investiții pe care le dorim începute cât mai repede: parcarea de la Centrul Militar Zonal, reabilitarea Castelului Huniade, complexul sportiv de la Giroc, centrul de reabilitare a persoanelor cu adicții, acestea fiind doar câteva exemple.
”Totodată, ne concentrăm pe realizarea unor parteneriate cu UAT-uri din Timiș alături de care să investim sume importante în infrastructura de educație, fie că vorbim despre creșe, grădinițe sau școli, în funcție de necesitățile comunităților. De asemenea, se vor aloca sume semnificative pentru zona de turism și la acest capitol fiind creionat un plan extrem de serios pe care îl vom detalia în perioada următoare”, a mai spus Simonis.
Care sunt solicitările primarului Călin Dobra
”Legat de finanțarea de la Consiliul Județean Timiș, am solicitat spijin pentru trei obiective. Primul este viabilizarea proiectului finanțat de Compania Națională de Investiții CNI și anume creșa mare. Viabilizarea presupune realizarea căilor de acces, drum, parcare, iluminatul zonei, energia electrică pentru creșă, apă-canal, niște investiții destul de mari. Al doilea obiectiv este susținerea extinderii rețelei de apă-canal la nivelul municipiului Lugoj, iar al treilea – proiectul referitor la clădirea (n.r. vechii cazarme) de pe strada Banatului”.
Acest din urmă obiectiv, fosta cazarmă Principele Nicolae, are o lungă istorie din momentul în care a revenit în patrimoniul local (2013) de la… același Consiliu Județean, căruia i se cer acum fonduri pentru reabilitare. Administrațiile trecute (Boldea, Buciu, Blidariu) au depus tot felul de proiecte cu diferite destinații pentru clădirea situată la intersecția străzilor Banatului și Comuna din Paris.
Rând pe rând, aici trebuia relocată Direcția pentru Asistență Socială Comunitară – DASC, apoi a apărut ideea construirii unui Centru cultural multifuncțional, după care s-a ajuns la sedii pentru Poliția locală, Biblioteca Municipală, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă și chiar pentru o nouă sală a Consiliului local municipal, la pachet cu spații expoziționale și de proiecție și un teatru sau cinema de vară. Din păcate, finanțările au fost pierdute.
Cu ajutorul noului Consiliu Județean, lucrările la acest obiectiv ar putea fi reluate, dar trebuie ținut cont că termenul limită de finalizare era stabilit la octombrie 2025.
Bugetul Consiliului Județean Timiș, constituit la nivel de aparat executiv, este unul amplu și tocmai de aceea a necesitat discuții îndelungate. Înaintea anunțului oficial, se așteaptă propuneri atât din partea consilierilor județeni, cât și a societății civile sau a timișenilor.