Proiectele cu finanţare europeană sunt ”specialitatea casei” pentru administraţia locală a comunei Dumbrava.
Datorită fondurilor derulate pe tot parcursul anului trecut, bugetul local a fost majorat de aproape şapte ori, faţă de cel existent la începutul lui 2015.
Edilii locali din Dumbrava continuă să câştige şi să pună în aplicare proiecte europene, care să-i ajute să dezvolte teritoriul administrativ, fără a sta mereu la mâna guvernanţilor pentru a primi fonduri. La începutul anului 2015, bugetul aprobat se ridica la valoarea de 2,5 milioane de lei, pentru ca în 31 decembrie, anul să fie închis cu investiţii de circa 17 milioane lei.
”În 2015, am avut pe raza comunei cele mai multe investiţii din ultimii ani. Banii au fost folosiţi pentru modernizare de străzi şi drumuri, atât pe intravilan, cât şi pe extravilan, construirea de centre civice în Bucovăţ şi Dumbrava, edificii culturale sau reţele de apă – canal în Răchita. Ne-am descurcat, în condiţiile în care bugetul a fost mai mic decât cel din 2014. Toate investiţiile s-au efectuat prin absorbţia de fonduri europene, prin patru proiecte ample. Toate au fost finalizate conform contractelor, fără nicio problemă şi fără a primi vreun euro penalizare”, ne-a declarat Ioan Ihasz, primarul Dumbravei.
În ultimii zece ani, Dumbrava a reuşit să atragă circa 30 de proiecte cu finanţare europeană, a căror valoare se apropie de zece milioane euro, comuna fiind prima din estul judeţului la absorbţia acestor fonduri.
”Am avut foarte multe proiecte cu finanţare europeană, o parte dintre ele transfrontaliere cu Serbia sau Ungaria. Au fost valori mai mici, dar ele ne-au ajutat să dezvoltăm comuna şi să nu fim dependenţi doar de fondurile guvernamentale. Sunt destule proiecte care au depăşit valoarea de un milion de euro, în special cele legate de infrastructură”, ne-a mai spus edilul şef al comunei.
Şi anul 2016 începe cu două proiecte europene pentru Dumbrava.
Unul se află în faza de licitare pe Serviciul Electronic de Achiziţiii Publice (SEAP) şi vizează construirea şi modernizarea unui drum agricol de circa şapte kilometri, între Răchita şi Mănăştiur, a cărui valoare este de un milion de euro.
Celălalt proiect, intitulat ”Banat Tour”, este unul transfrontalier derulat în parteneriat cu municipalitatea Kanisza din Serbia.
Contractul de finanţare a fost semnat la începutul acestui an şi are o valoare totală de 500.000 de euro, din care 230.000 reprezintă partea Dumbravei.
Din aceşti bani se va reabilita integral clădirea infocentrului turistic.