Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” se pregătește de sărbătoare. Miercuri, 29 noiembrie, în intervalul orar 10.50 – 12.10 în sala de sport a liceului va avea loc festivitatea de celebrare a celor 105 ani trecuți de la Marea Unire din 1918.
Festivitatea este gândită ca o celebrare a spiritului național prin ilustrarea, păstrarea și perpetuarea tradițiilor legate de graiul, portul, cântecul și jocul popular bănățean, având ca invitați pe instrumentiștii și o parte din copiii dansatori de la Ansamblul ”Lugojana”, coordonați de maestrul coregraf Puiu Munteanu și, ca invitată de onoare, o celebră interpretă și realizatoare de emisiuni de folclor, din Timișoara, doamna Felicia Stoian, ambasadoare de excelență a Banatului tradițional.
”Anticipăm participarea ca spectatori a aproximativ 275 din elevii liceului, din 15 clase de gimnaziu și liceu, însoțiți de diriginții și o parte din profesorii lor. Echipa de organizare a festivității include aproximativ 50 de elevi din clasele VA, VIB, VIIA, VIIB, IXC, IXD, XA, XC, XIA, XIC, XIE, XIIA, XIIC, dintre care 21 vor participa și în programul artistic, ca soliști sau în corul de elevi și profesori care va deschide festivitatea. Mulțumim tuturor elevilor și profesorilor implicați direct în program, invitaților externi pentru disponibilitatea și onoarea pe care ne-o fac de a participa la celebrarea noastră, și domnilor directori prof. dr. Aurelian Sima și prof. Sebastian Gheorghiță, prin bunăvoința cărora o parte semnificativă din costurile aferente activității au fost acoperite din fondurile Asociației „Noi pentru Brediceanu”: decorurile, piesele de recuzită pentru profesori și elevi, înregistrarea audio-video – mulțumim anticipat aici și domnului Florin Blaga pentru ajutor, și o parte din elementele de protocol. Sperăm ca toate eforturile depuse pentru marcarea într-un mod special a celei mai mari sărbători a Românilor de pretutindeni să fie încununate de succes și elevii prezenți să simtă la unison, ca odinioară românii adunați la Alba, nevoia de a fi una cu țara. La mulți ani României și românilor ei, de 1 Decembrie și în fiecare zi!”, a declarat prof. organizator, Daniela Popovici.
Evenimentul va cuprinde cinci momente de jocuri și cântece populare și patriotice, între care și o prezentare de costume populare de patrimoniu, cu vechime de peste un secol, specifice zonei etnografice Lugoj-Făget. Costumele vor fi prezentate de șapte dintre elevii brediceni, prin bunăvoința și cu participarea doamnei Daciana Vuia, directoarea Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă plastică din Lugoj.