Lugojenii care nu au renunţat încă la ideea de brad tradiţional în lupta cu cei de plastic, dau târcoale sectorului de piaţă dinspre autogară, locul în care se adună comercianţii de obicei.
Lugojenii care nu au renunţat încă la ideea de brad tradiţional în lupta cu cei de plastic, dau târcoale sectorului de piaţă dinspre autogară, locul în care se adună comercianţii de obicei.
Din păcate, aceştia nu şi-au făcut încă apariţia, din cauză că primăria nu eliberează autorizaţii de vânzare a brazilor în acel loc decât din data de 15 decembrie. „Oamenii au tot venit să ne întrebe, dar nu avem voie să le eliberăm autorizaţia de vânzare până pe 15 decembrie. Ca să şi-i poată comercializa la noi, vor plăti o taxă de 2 lei/molid şi 3 lei pentru fiecare brad scos la vânzare. Majoritatea brazilor vin ca şi anii trecuţi din părţile Albei, dar şi din zona învecinată, de la Nădrag”, ne-a declarat Ştefan Pop de la Administraţia Pieţelor din Lugoj.
După estimări, un brad de mărime medie va costa în jur de 40-50 de lei, iar cei mai înalţi şi bogaţi vor putea ajunge şi la 100 de lei.
O alternativă mai ieftină ar fi achiziţionarea bradului direct din ocoalele silvice. Spre exemplu, cele din Coşava şi Făget scot la vânzare pomi de Crăciun cu câteva zeci de lei mai ieftin decât în piaţă. Un molid cu înălţimea cuprinsă între 1,3 metri şi 2 metri costă doar 18,6 lei, în preţ fiind inclus şi TVA-ul, iar cu 74,4 lei poate fi achiziţionat unul de cinci metri. La brad tarifele sunt puţin mai mari. Un exemplar cu înălţimea de doi metri costă puţin peste 25 lei, iar unul la cinci metri ajunge la suma de 86,8 lei.
Bradul de plastic ar fi o altă variantă, una care ne-ar scuti de drumuri şi costuri în fiecare an, dar în aceste cazuri vom fi privaţi de mirosul de brad autentic. Preţurile brazilor de plastic în magazinele din Piaţa „George Coşbuc” se situează undeva între 20 şi 50 de lei.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/brazi.jpg”}