Cele două băuturi fine despre care vom discuta astăzi – brandy și cognac – încă mai produc valuri considerabile de confuzie, împărțind și astăzi lumea în două tabere cu idei diametral opuse. Dacă la un pol, principala afirmație ce gravitează în jurul acestora este ca brandy-ul și coniacul reprezintă una și aceeași licoare, cei din tabăra adversă susțin contrariul. Adevărul este situat undeva la mijloc, iar motivele pentru care noi venim să punem și mai multe paie pe foc se regăsesc mai jos, sub forma unui articol menit să ofere mai multă lumină asupra acestui subiect.
Brandy sau cognac – ingrediente utilizate
Ce ingrediente se utilizează pentru obținerea unui brandy bun?
Pentru a se obține un brandy calitativ, este necesară distilarea unei anumite cantități de suc de fructe. Principalele “materii prime” din acest proces sunt: merele, perele, cireșele.
Ce ingrediente se utilizează pentru obținerea unui cognac bun?
Obținerea unui cognac foarte bun este supusă unui adevărat set de rigori, în toate etapele realizării, realizare ce începe chiar din momentul culegerii strugurilor. Cele mai bune tipuri de cognac se obțin din anumite soiuri de struguri albi, culeși în una dintre cele șase podgorii ale regiunii Cognac, respectându-se o serie de variabile importante: calitatea solului, factorii meteorologici etc
Brandy sau cognac – modul de realizare
Chiar dacă sunt o mulțime de diferente între aceste băuturi fine, modul lor de realizare joacă, în aceasta poveste, rol de numitor comun. Motivul se bazează pe cele două etape principale din cadrul procesului de realizate, pe care le întâlnim atât în cazul brandy-ului, cât și în cazul cognacului: fermentarea fructelor și distilarea sucului obținut.
Cum se obține un brandy de foarte bună calitate?
Un brandy foarte bun se obține ca urmare a utilizării unor struguri de calitate superioară, cantitățile obținute distilându-se de două ori, proces urmat de o perioadă de maturare de cel puțin doi ani.
Cum se obține un cognac de foarte bună calitate?
Așa cum spuneam și puțin mai sus, un cognac recunoscut pentru eticheta sa este supus unui proces cu adevărat migălos. Strugurii din care această băutură se obține sunt culeși doar din podgoriile regiunii Cognac. Printre cele mai cunoscute soiuri de struguri albi, utilizați pentru realizarea unui cognac nobil, se află și Ugni Blanc. După obținerea vinului, urmează o dublă distilare a acestuia, în intervalul 1 octombrie – 31 martie.
Noua licoare poartă o denumire specială – “Apa Vieții”. Este supusă unui proces de maturare, ce se poate întinde chiar și pe perioade mai mari de doi ani. Într-o primă etapă, băutura se maturează în butoaie noi, apoi este mutată în butoaie vechi, pentru a nu prelua prea mult din esența lemnoasă a acestora.
Înainte de îmbuteliere, este tratat de un specialist cu alte alcooluri maturate, noua licoare intrând apoi într-un nou proces de maturare.
Brandy sau cognac – principalele sortimente
Pentru început, să vedem care sunt cele mai populare tipuri de brandy din întreaga lume:
Armagnac – este un exemplu de băutură ce poartă denumirea regiunii din care au fost culeși strugurii utilizați în realizarea sa; Ca urmare a procesului de distilare, brandy-ul Armagnac propune un buchet construit în jurul unor note lemnoase mai robuste.
American Brandy – este un brandy realizat în SUA, fiind un produs extrem de accesibil, din punct de vedere al prețului și cu un gust decent. Totuși, calitatea unui American Brandy este inferioară calității unui brandy realizat în Hexagon.
Alexandrion – este unul dintre cele mai cunoscute brandy-uri produse în țara noastră, având un gust echilibrat, obținut după o veche rețetă grecească. De aici poți comanda online Alexandrion de 5 si 7 stele!
Acum că am trecut prin cele mai cunoscute tipuri de brandy, a venit momentul să deslușim explicațiile din spatele acronimelor pe care le regăsim pe fiecare etichetă de cognac. Acestea sunt: VS, VSO, XO. Iată ce spun aceste înșiruiri de litere despre calitatea sticlei pe care o ai în față:
VS – Very Special – băutura face parte din clasa coniacurilor maturate pentru o perioadă de cel puțin doi ani;
VSOP – Very Superior Old Pale – băutura face parte din clasa coniacurilor maturate pentru o perioadă de cel puțin patru ani;
XO – Extra old – băutura face parte din clasa coniacurilor maturate pentru o perioadă de cel puțin șase ani.
Iată care sunt cele mai importante diferențe dintre cele două băuturi fine. Cât despre asemănări, ambele procese de realizare sunt descrise de aceleași două etape extrem de importante: fermentarea și distilarea.
Sursa foto: AICI