Pescarii lugojeni prind pește în ape tot mai “tulburi”. Cei peste 2000 de “împătimiți”ai pescuitului din Lugoj, Făget și împrejurimi ar trebui să aibă motive de bucurie, odată cu deschiderea noului sezon, însă, cu toate că suntem înconjurați de râuri, lacuri și bălți, rezultatele zilelor și nopților petrecute pe malul apei sunt din ce în ce mai slabe, spre nemulțumirea “undițașilor”care investesc mici averi în echipamente, nade, cotizații și transport.
În amonte și aval de Lugoj, locurile de pescuit sunt suficiente pentru toți – chiar dacă pe teritoriul municipiului funcționează restricția impusă de ordinul de ministru, potrivit căruia este interzisă capturarea oricăror specii acvatice între cele două poduri – dar lipsește elementul important și anume, diversitatea speciilor de pești, care altădată erau din abundență.
”Erau ani în care abia așteptam să se deschidă pescuitul, chiar dacă veneau apele mari după ploile de la începutul verii, pentru că știam că apele crescute aduc cu ele caracuda, caras, plătică, crap și un tip de somn, denumit de noi – mănulete, care era o delicatesă, atât carnea cât și ficatul. Ne și distram dar plecam și cu ceva în traistă, pentru acasă. Acum am rămas doar cu apele mari și tulburi, câțiva cleni, mrene, somni, știuci și avați. Cei drept, Timișul și Bega sunt pline de scobari, dar nu toți pescarii sunt încântați de scobărit. Eu cred că printre factorii principali de scădere a populațiilor acestor specii din apele Timișului, sunt cârdurile de scobari, care ciugulesc icrele celorlalte specii, dar și stațiile de epurare, lucrările de reamenajare a albiilor, balastierele și barajele din amonte, care scad și cresc apa după bunul plac. În felul acesta, dacă nimeni nu repopulează, în câțiva ani, sigur, nepoții nostri vor vedea caracuda doar în cărți, așa cum vedem noi acum – linul”, ne-a povestit Coriolan S.
Dezastru la Surduc
Timp de aproape 30 de ani, lacul Surduc era cel mai important loc de “pelerinaj” și relaxare pentru majoritatea pescarilor de staționar, din Timiș și județele apropiate.
Cu o diversitate a speciilor, absolut de invidiat, fiecare dintre ei, prindeau crapi, carași, plătici, babuști și roșioare, iar cei mai “titrați”, din bărci, brăzdau întruna lacul în căutarea șalăului – captura supremă.
Controalele paznicilor de la „Filială”mențineau ordinea absolută, iar poluarea era ca și inexistentă. În timp, toate acestea au dispărut, lăsând loc braconajului sălbatic, sky-jeturilor și infestării masive cu specii dăunătoare, cum sunt somnii pitici, care în scurt timp au pus stăpânire pe lac.
“Îmi amintesc că, în anul în care am ieșit la pensie, cadoul pe care mi l-am făcut, a fost să merg la pescuit la Surduc. Am stat toată vara, la cort și mi-am încropit o bucătărie și o terasă din pari de lemn și folie de plastic. Așa eram aproape toți cei care veneam atunci la pescuit. Ne respectam și ne ajutam între noi ca frații. Noaptea stăteam cu rândul de pază la bețe și săream imediat cu minciocul să îmi ajut vecinul dacă a prins ceva mai mare. Ordinea era sfântă, și Arpi, paznicul controla cât era ziua de mare pe oricine venea să arunce bățul în apă. Plăteam la AJVPS cotizație separat pentru Surduc, care era aproape dublă față de cotizația normal, dar și satisfacțiile erau pe măsură. Veneau la noi cunoscuți din Lugoj ca să le dăm pește proaspăt, uneori mai și vindeam câteva kilograme să avem bani de cumpărat momeală, pâine, ulei și câteva beri. După ce s-a scos paza permanentă, braconierii au prins cu plasele mii de kilograme, iar acum, pescarii care au capturi sunt doar cei care merg cu barca mai în larg, să scape cât de cât de somnotei. Din păcate, frumusețea asta de lac este în agonie și a rămas doar legenda de el”, spune Adrian M., pescar lugojean.
Braconierii fără scrupule golesc “balta” constant, polițiștii reușind să captureze o plasă monofilament cu o lungime de 300 de metri, ce era întinsă pe lac.
Pescarii spun că asistă de ani de zile, neputincioși, la acest genocid piscicol, iar de restul “icrelor” se ocupă coloniile de somnotei.