În cadrul conferinţei de presă săptămânale, primarul Lugojului, Francisc Boldea, a găsit prilejul de a anunţa pentru prima dată oficial că va candida şi la alegerile locale din 2016, încercând astfel să egaleze recordul de trei mandate al ultimului primar, Marius Martinescu.
În cadrul conferinţei de presă săptămânale, primarul Lugojului, Francisc Boldea, a găsit prilejul de a anunţa pentru prima dată oficial că va candida şi la alegerile locale din 2016, încercând astfel să egaleze recordul de trei mandate al ultimului primar, Marius Martinescu.
„Chiar dacă nu mă credeţi, eu 80 % din Strategia de Dezvoltare a Lugojului am îndeplinit-o până la această dată. Ea e valabilă până în 2018-2020 şi mă obligă ca până atunci, dacă sunt sănătos, să şi rezolv complet toate punctele ei”, a anunţat edilul-şef.
Lugojul a beneficiat de 218.450 lei, fonduri nerambursabile, pentru implementarea proiectului „Paşi spre o dezvoltare durabilă – Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Lugoj”. Valoarea toală a fost de 222.910 lei, finanţarea nerambursabilă reprezentând 98%. Contribuţia locală a fost de 4.460 lei.
Primul obiectiv strategic este dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii edilitare şi a infrastructurii de mediu, care are printre ţintele prioritare: reabilitarea termică a clădirilor publice, inventarierea clădirilor de patrimoniu cultural, istoric şi ecumenic, clarificarea statutului legal al acestora şi elaborarea unui plan concret de acţiune pentru reabilitarea şi modernizarea lor, amenajarea de piste pentru biciclişti pe toate arterele din municipiu, realizarea iluminatului ornamental pentru obiectivele istorice, extinderea reţelei de apă potabilă pe toate străzile din oraş şi extinderea reţelei de canalizare pe toate străzile.
Al doilea obiectiv strategic este sprijinirea creşterii economice şi a afacerilor, reducerea şomajului. Obiectivul strategic numărul trei vizează dezvoltarea turismului cu specific local. Printre proiectele prioritare la acest capitol se numără şi amenajarea hipodromului şi introducerea lui în circuitul turistic, precum şi reabilitarea şi modernizarea Ştrandului municipal şi reintroducerea lui în circuitul turistic.
Cel de-al patrulea obiectiv strategic pentru dezvoltarea Lugojului este creşterea atractivităţii municipiului prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, a coeziunii şi a incluziunii sociale.
Ultimul obiectiv strategic al municipalităţii este relansarea vieţii culturale până la nivelul recunoaşterii europene şi mondiale. Pentru aceasta, vor fi lansate o carte şi un DVD – ”Lugojul, istorie şi personalităţi”, vor fi elaborate programe de creştere a fondului de carte al bibliotecii şi va demara proiectul “adoptă un monument” – acţiune de sensibilizarea agenţilor economici pentru renovarea şi intreţinerea monumentelor istorice şi de cult.
Departe de procentele anunţate
După punctele enumerate mai sus, primarul mai are nevoie să conducă oraşul cel puţin până în 2024, pentru că la cele mai multe dintre proiecte nu s-a făcut niciun demers. Lugojul are zero turism, hipodromul este o ruină de succes, inventarierea clădirilor monument istoric pare o glumă pusă în contrast cu realitatea în care un cazinou s-a instalat peste un hotel care a găzduit somităţi, amenajarea pistelor pentru biciclişti a fost praf în ochi până acum , iar recunoaşterea europeană şi mondială vine mai mult din crime şi droguri, decât din acţiuni ale administraţiei.