Credincioşii diferitelor culte din Lugoj se află într-o perioadă spirituală intensă, care precede sărbătoarea Paştelui.
Credincioşii diferitelor culte din Lugoj se află într-o perioadă spirituală intensă, care precede sărbătoarea Paştelui. La Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, vineri, de la ora 16 va fi oficiată Vecernia cu Punerea în mormânt, iar de la 19, Prohodul Domnului, încheiat cu înconjurul bisericii.
Sâmbătă la primele ore ale dimineţii, de la 7, se fac spovedaniile, apoi la 9 începe Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, urmată de împărtăşirea credincioşilor şi de Slujba de Înviere, oficiată de P. On. Părinte Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, împreună cu un sobor de preoţi, de la ora 24. A doua zi, de hramul Bisericii „Învierea Domnului”, la acest lăcaş de cult va veni PSS Episcop Vicar Paisie Lugojanul, de la ora 9.30-10.
La Catedrala Greco-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit” calendarul manifestărilor religioase de Sfintele Paşti va fi următorul: Vineri, 13 aprilie, este zi aliturgică, de post şi ajun. După amiaza, de la 15.00, va fi oficiată Vecernia cu Punerea în Mormânt, după care, la 15.30 va avea loc „Calea Crucii”. Programul va fi încheiat cu Denia.
În Sfânta şi Marea Sâmbătă, 14 aprilie, la ora 10.00 va fi oficiată Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar seara, la 23.50, Luarea Epitafului şi apoi, la miezul nopţii, Slujba Învierii. În Duminica Paştilor, 15 aprilie, de la 10.30 se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de Sfântul Rozariu la ora 18 şi Sfânta Liturghie la 18.30.
La Biserica Creştină Baptistă „Harul”, vineri seara, între orele 19 şi 20.30, vor avea loc meditaţii cu privire la suferinţele Mântuitorului. „Duminică, de Paşti, programul de la biserică este dimineaţa de la 9 la 12, iar seara de la 19 la 20. Luni dimineaţa programul este de la 10 la 12, iar seara de la 18 la 20. A doua de zi de Paşti vom avea ca invitaţi, de la ora 10, un grup de tineri români din Banatul Sârbesc, mai exact din Vladimirovăţ, împreună cu pastorul Ghiţă Barbu”, ne-a declarat pastorul Ionel Tuţac.
La Biserica Ortodoxă Ucrainiană „Sf. Volodemer”, vineri este zi aliturgică, fără Sfânta Liturghie, dar preotul va fi în biserică pentru toate cele de trebuinţă, cum ar fi cercetarea bolnavilor şi neputincioşilor, cu o rugăciune de mângâiere şi dezlegare. „În seara de vineri, de la 18, are loc Prohodul Domnului, înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf sau lascelniţa”, ne-a declarat P. On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean al Lugojului.
La rândul lor, credincioşii de rit mozaic din Lugoj sărbătoresc în perioada 7-14 aprilie Paştele evreiesc (Pesah). Cunoscut şi sub numele de „Sărbătoarea libertăţii”, Paştele evreiesc este simbolul eliberării din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise. În toate cele opt zile se ţine post.