Biroul Unic fix şi mobil pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi va fi inaugurat miercuri, 21 martie, la Lugoj.
Federaţia „Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România” (ONPHR), în parteneriat cu Asociaţia Handicapaţilor Fizic Lugoj, vor inaugura miercuri, 21 martie, la Lugoj, Biroul Unic fix şi mobil pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi.
Acesta va fi finanţat din fonduri europene timp de 16 luni, iar scopul său este de a înlesni intrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu handicap din zona de referinţă. Biroul va funcţiona pe strada Xenopol, nr. 7A, la sediul Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Lugoj.
O conexiune utilă între angajat şi angajator
Cu ajutorul acestui birou vor avea şansa să-şi găsească de lucru toate persoanele cu dizabilităţi din zona de est a judeţului. „Se vor realiza fişe ale persoanelor cu dizabilităţi din toată zona, nu neapărat membre ale asociaţiei din Lugoj, iar în colaborare cu Agenţia de Ocupare a forţei de Muncă, Agenţia de Prestaţi Sociale şi angajatorii din Lugoj şi din zonă, biroul va încerca ajute aceste persoane să-şi găsească un job. Cu siguranţă va fi altfel când ai o legătură între tine şi angajator. Numai asociaţia noastră are 600 de membri dintre care mulţi nu sunt primiţi în câmpul muncii”, ne-a explicat Dorina Vărgatu, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Lugoj şi vicepreşedinte al ONPHR.
Birou mobil pentru cei din estul judeţului
Pentru persoanele care nu sunt din Lugoj angajaţii acestui birou se vor deplasa în localităţile respective, iar consilierea se va realiza în urma unor înţelegeri prealabile cu autorităţile locale, cel mai probabil la sediile acestora. Oamenii vor avea la dispoziţie servicii de informare şi consiliere, de mediere a muncii pe piaţa internă, de evaluare psihologică şi vocaţională, dar şi servicii pentru dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor de orientare pe piaţa muncii şi obţinere a unui loc de muncă. De asemenea, biroul va oferi chiar servicii de consiliere post-angajare.
„Avem membri care au fost daţi afară de la locul de muncă”
Legea 448/2006 obligă firmele ca la fiecare 50 de angajaţi să aibă angajate persoane cu handicap în procent de cel puţin 4%. Cu toate acestea, o modificare a legii permite societăţilor care nu doresc să angajeze persoane cu handicap să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul unei astfel de persoane sau să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi autorizate în sumă echivalentă cu suma datorata la bugetul de stat. „În urma ultimelor modificări apărute în lege, au fost persoane din Lugoj care au fost puse pe liber, pentru că angajatorii au preferat să plătească 50% din salariul acelei persoane statului român, iar omul a rămas acasă”, mai spune Dorina Vărgatu.
După 16 luni, biroul se va finanţa singur
În cadrul proiectului ”R.E.S.C.U.E.” – Înfiinţarea unei Reţele de Economie Socială destinată integrării profesionale a persoanelor cu dizabilităţi, pornind de la experienţe şi bune practici în Uniunea Europeană – biroul va fi finanţat doar timp de un an şi patru luni. „După aceasta, va trebui să ne descurcăm singuri. Sper totuşi ca, datorită unor prevederi legale care permit acest lucru, să fie preluat de Agenţia de Prestaţii Sociale”, a încheiat Dorina Vărgatu.
{jathumbnail off images=””}