Un obiectiv turistic aproape neglijat în zilele noastre sunt Băile Romane din staţiunea Băile Herculane. Pentru vechii romani, apele termale reprezentau un dar al zeilor.
Un obiectiv turistic aproape neglijat în zilele noastre sunt Băile Romane din staţiunea Băile Herculane. Pentru vechii romani, apele termale reprezentau un dar al zeilor.
Călătorul care străbate staţiunea de azi are de făcut un popas obligatoriu la termele romane, care poartă inscripţia „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”. Descoperită de arheologi cu 150 de ani în urmă, tabula votivă ce poartă respectiva inscripţie indică 153 e.n ca an de naştere al Băilor Romane de la Herculane. Cum regiunea nu era locuită de băştinaşi, proprietăţile tămăduitoare ale apelor termale au fost descoperite de soldaţii din legiunile romane. Romanilor li se datorează faptul că au reuşit să capteze izvoarele termale şi să le folosească la vindecarea bolilor. Rezultatele au fost aşa de spectaculoase, încât aceştia au ajuns să venereze aceste băi pe care le-au pus sub patronajul spiritual a lui Hercule. Staţiunea devenea faimoasă în imperiu, iar oameni cu stare băteau drumul chiar şi de la Roma pentru a se trata aici. Peisajul aşezării s-a îmbogăţit cu apeducte, cu temple, statui şi monumente închinate zeilor ce patronau staţiunea. Arheologii au descoperit vestigii ale epocii romane civile de după cucerirea Daciei. Imaginea aşezării de odinioară, cu tot confortul urban specific aşezărilor imperiale, a fost întregită de numeroasele puncte de locuire romană datând din secolele II – IV. Astfel de vestigii au fost scoase la lumină în zona cuprinsă între Hotelul Cerna, parcul Central şi Hotelul Roman, la Peşterile Diana, Hercules 1 şi Peştera cu Aburi.