Proiectul EduLib este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Competivitate, Axa prioritară 2. Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unui mediu coerent integrat, administrat si protejat, pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării resurselor de e-content de interes educațional ca resurse critice pentru procesul educaţional modern.
În cadrul proiectului EduLib, vineri, 27 ianuarie, Școala Gimnazială Balinț a fost dotată cu câte un set de echipamente format dintr-un notebook și un videoproiector cu ecran și suport, precum și un kit STEM pentru laboratorul de fizică. Costurile de instalare și mentenanță vor fi suportate de către AARNIEC pentru perioada de sustenabilitate de 5 ani. Kit-urile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) reprezintă un mijloc de a educa elevii pentru profesiile viitorului și pentru a realiza proiecte școlare cu caracter transdisciplinar. Kit-urile sunt destinate elevilor din ciclul gimnazial, fiind utile pentru a dezvolta competențe necesare în viitor în domenii precum robotica, programarea și transformarea digitală în general. Folosirea acestora ajută foarte mult la dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.
”Suntem foarte bucuroși că școala noastră a fost selectată să primească această dotare și abia așteptăm să fim formați, noi, cadrele didactice în vederea utilizării cu succes a produselor primite. Pentru o educație digitală este nevoie, în primul rând, de infrastructură formată din echipamente și internet. Apoi, următorul nivel este ca tot conținutul educațional să fie disponibil și în format digital. Lecțiile din biblioteca virtuală vor fi folosite de către elevii și profesorii din școala noastră la ore, dar aceștia vor avea acces la ele și de-acasă. EduLib va avea manuale și opere literare în format electronic, lecții interactive și prezentări video. Pentru a urmări o lecție la școală, elevii nu vor avea nevoie neapărat de câte-un calculator sau laptop individual, ci o vor putea face, dacă vor, de pe propriile telefoane mobile. Asta înseamnă că profesorul și elevul pot pune întrebări în limbaj natural, cu voce tare, iar sistemul va genera răspunsuri în baza unor algoritmi de machine learning, care îl ajută să învețe singur în funcție de conținutul accesat de elevi. E o tehnologie de ultimă generație cu care va trebui să ne obișnuim să lucrăm”, ne-a declarat prof. Mihaela Kristof, directorul școlii.
Kit-ul STEM din EduLib poate fi utilizat în activități didactice din cadrul disciplinelor de informatică, fizică, robotică și tehnologie, iar cu ajutorul unui kit pot lucra grupuri de maxim 40 de elevi. Kit-ul este gândit pentru Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Cercetare și Educaţie. Platforma EduLib conține lecții digitale pentru ciclul gimnazial acoperind mai multe discipline.