Festivalul internaţional de folclor ”Tradiţii belinţene”, organizat de Consiliul Local şi Primăria Belinţ, îşi va derula cea de-a treia ediţie în data de 8 iulie.
Până acum, şi-au confirmat participarea ansamblurile ”Bujoreana” din Traian Vuia, ”Balgarce” şi ”Liliacul” Festivalul internaţional de folclor ”Tradiţii belinţene”, organizat de Consiliul Local şi Primăria Belinţ, îşi va derula cea de-a treia ediţie în data de 8 iulie.
Până acum, şi-au confirmat participarea ansamblurile ”Bujoreana” din Traian Vuia, ”Balgarce” şi ”Liliacul”, ambele din Vinga – judeţul Arad, ”Alunelul” din Pieleşti – judeţul Olt şi ”Lugojeana” din Lugoj.
”Aşteptăm confirmarea a două ansambluri din străinătate, unul fiind cel mai probabil din Serbia”, ne-a spus Adrian Zâmbran, instructorul coordonator al Ansamblului ”Hora Belinţului”.
Programul manifestării debutează cu primirea oaspeţilor la şcoala din Belinţ, începând cu orele 17.30, urmată de o paradă a portului popular până la Biserica Ortodoxă, unde va fi amplasată şi scena festivalului şi unde se va desfăşura, de la orele 19.00 şi până aproape de miezul nopţii, festivalul propriu-zis.
Prezentarea manifestării va fi făcută de Felicia Stoian, realizator de emisiuni la studioul teritorial TVR Timişoara.
”Nu este un festival concurs, aşa că toţi participanţii vor primi câte o diplomă de participare şi un trofeu al festivalului”, a mai adăugat Adrian Zâmbran.
Tot în cadrul festivalului sunt incluse şi recitalurilor a doi îndrăgiţi solişti de muzică populară.
În altă ordine de idei, ansamblul de dansuri şi jocuri populare ”Hora Belinţului” a participat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului folcloric ”Pace în Balcani”, desfăşurat la Dupnitsa, Bulgaria.
”Am fost singurul ansamblu invitat din România, patru ansambluri din Bulgaria, precum şi cele din Macedonia, Georgia şi Serbia”, ne-a declarat instructorul coordonator al ”Horei Belinţului”.
Pe tot parcursul festivalului, participanţii au prezentat programe folclorice nu numai în Dupnitsa, dar şi în alte două localităţi bulgăreşti, Kustendyl şi Blagoevgrad.
”În fiecare din cele cinci zile ale festivalului, am avut câte două programe de o jumătate de oră, dimineaţa şi seara, atât stradale, în cadrul paradelor de port popular care s-au ţinut zilnic, cât şi pe scenă”, a mai completat Zâmbran.
”Hora Belinţului” s-a prezentat la acest festival cu 14 perechi de dansatori, Mirabela Ştefănescu (solistă) şi o formaţie de cinci instrumenşti, înregistrând numai vorbe de laudă.
”Bulgarilor le place folclorul şi îl înţeleg foarte bine. Ne-am dat seama de acest lucru din multele aprecieri primite nu numai la sfârşitul programului, ci şi în timpul dansurilor”, a încheiat Adrian Zâmbran.