Consilierii lugojeni au aprobat în şedinţa ordinară din 30 martie, un nou cost lunar de funcţionare la Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul Complexului “Sfântul Nicolae”, situat pe strada Anişoara Odeanu, decizie care duce la mărirea contribuţiei pentru întreţinerea persoanelor vârstnice. Hotărârea a fost impusă de Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 din 2016, care modifică legea 12 din anul 2000, ce reglementează funcţionarea şi administrarea aşezămintelor sociale. Ca urmare, costul lunar pentru întreţinerea unui bătrân a crescut de la 670 de lei la 1982 de lei şi se va aplica începând cu luna aprilie.
“Suma pe care noi am propus-o pentru aprobare este mai mică decât costul lunar calculat, care se ridică la 2.315 lei. Cei 1.982 de lei stabiliţi reprezintă costul minim lunar, obligatoriu pentru un beneficiar impus de Hotărârea de Guvern nr. 978 din 2015. Chiar dacă şi noi ne dorim să fie costurile cât mai mici, normele legale nu ne permit să scădem sub standardul minim stabilit. Modificarea care s-a cerut rezultă din faptul că din acest an, în valoarea costului lunar pentru un beneficiar se iau în calcul tot ce este cheltuială inclusiv salariile personalului, care nu erau incluse în 2016”, a explicat Angelica Uscat directorul DASC Lugoj.
Unul dintre amendamentele propuse de către consilierul independent Marius Martinescu pentru păstrarea costului aprobat în februarie 2016 nu a întrunit numărul suficient de voturi. Pentru întreţinerea unui bătrân cu indemnizaţie de stat se plăteşte 60% din venitul beneficiarului, iar diferenţa (dacă se impune) este acoperită de susţinătorii legali dacă venitul minim pe membru de familie este de 782 de lei, dar nu mai mult de 30% din venit, iar în cazul în care venitul este sub 782 de lei, diferenţa se achită din fonduri de la consiliul local.
Bătrânii care nu au nici pensie, nici aparţinători sunt întreţinuţi în totalitate din fonduri municipale, un singur caz dintre cei 11 beneficiari cazaţi la ora actuală la căminul de bătrâni al Lugojului, fiind în această situație.
În ultima perioadă trei dintre vârstnici s-au reintegrat în familii, după ce susţinătorii legali au renunţat să mai contribuie pentru serviciile de îngrijire ale primăriei.
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când a fost dat în folosinţă Căminul pentru persoane vârstnice “Sfântul Nicolae”, cu o capacitate totală de 20 de locuri. În primul an au fost ocupate doar 12 paturi, căminul ajungând la gradul maxim de ocupare abia în 2011, când mai erau alte trei cereri pe lista de aşteptare. Situaţia s-a menţinut şi anul următor, după care solicitările au început să scadă. În 2016 au fost îngrijite 16 persoane.
Leontin Tîrziu