La 26 octombrie 1950, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1154/1950, era aprobat planul de deportare sau internare în domiciliu obligatoriu a tuturor “elementelor duşmănoase cu factor ridicat de risc“ care puteau pune în pericol socialismul construit de Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker şi acoliţii lor.
Peste 40.000 de ţărani înstăriţi, industriaşi, hangii, refugiaţi basarabeni, simpatizanţi ai lui Tito, cadre militare sau oficialităţi demise – din 258 de localităţi aflate la frontiera cu Iugoslavia, au fost lăsate pur şi simplu sub cerul liber în deşertul Bărăganului.
Comisia Centrală care a coordonat acţiunea era formată din Alexandru Drăghici – ministru adjunct la Interne, Marin Jianu – ministru adjunct la Interne, Mihail Burcă – general maior la Interne, Pavel Cristescu – general locotenent de miliţie şi Vladimir Mazuru – general maior de securitate.
Noaptea Rusaliilor negre
În noaptea de 17 spre 18 iunie 1951, de Rusalii, peste 10.000 de militari coordonaţi de gen.mr Mihail Burcă au pus în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României. Un număr de 12.791 de familii, respectiv 40.320 de persoane din judeţele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost scoase din casele lor şi trimise în gulagul Bărăganului. Femei gravide, bătrâni, bolnavi sau copii de câteva luni au fost urcaţi laolaltă în vagoane de vite. După un drum cu trenul, care a durat două săptămâni, au fost debarcați, pe câmpul liber, departe de orice așezare omenească, cu interdicţia de a se depărta mai mult de 15 kilometri de zona unde au fost lăsaţi. Terenul fusese parcelat cu plugul și fiecare parcelă avea un țăruș cu o placă cu număr de casă. Astfel, în vara anului 1951, în regiunile Ialomița și Galați, au luat ființă 18 comune noi – Brateș, Bumbăcari, Dâlga, Dropia, Ezerul, Fundata, Lătești, Măzăreni, Movila Gâldăului, Olaru, Pelican, Valea Viilor (Satul Nou), Răchitoasa, Rubla, Salcâmi, Schei, Viișoara și Zagna. “Locuitorii” lor au fost nevoiţi să sape bordeie în pământ pe care le-au acoperit cu ce au putut, ca să poată supravieţui primei ierni.
O familie despărţită pentru totdeauna
Lugojeancă prin adopţie, Mira Nemeth era pe atunci o fetiţă vioaie, de 2 anişori, fiind singurul copil al lui Liubomir şi Gordana Stoianov, o familie tânără din comuna Gad, judeţul Timiş. Ne povesteşte oftând ce ştie de la mama şi bunicii săi.
”Tata avea terminat liceul şi împreună cu un unchi de-al meu, fratele mamei au hotărât să meargă împreună să studieze Agronomia la Belgrad, în Iugoslavia. Bunicul meu din partea mamei era un om înstărit şi a decis să îi ţină pe amândoi la facultate. În ziua de Rusalii, eram adunaţi la rugă.Tata şi fratele mamei nu veniseră pentru că, fiind în Iugoslavia, erau deja consideraţi simpatizanţi ai lui Tito. În aceeaşi noapte, au venit peste noi câţiva soldaţi cu un ofiţer şi ne-au pus în vedere ca în cel mai scurt timp să ne prezentăm la gară. Bunicii au strâns ce au putut să pună într-o căruţă iar mama cu mine în braţe şi cu străbunica alături au urcat în căruţă şi duşi am fost. Când am ajuns în Bărăgan, am fost repartizaţi în comuna Valea Viilor în Satul Nou, cum i se mai zicea. Bunicul a săpat un bordei sub pământ şi aşa am stat câteva luni. Mama spunea că cel mai groaznic lucru, de care se temea cumplit, era să nu mă îmbolnăvesc. Muştele erau pe mine cu sutele din cauză că mă hrăneau cu lapte. M-a ferit Dumnezeu şi nu am luat nici o boală contagioasă. Bunicii povesteau că în fiecare zi era un chin să ai ce pune pe masă”.
Ne-au tăiat pozele cu tata să ne şteargă amintirile
În anul 1952 oamenii au început deja să-şi ridice case. Controlul asupra lor era total. Miliţienii patrulau peste tot, iar apelurile erau efectuate în fiecare zi. Cei care erau bănuiţi că ar putea comunica cu persoane considerate “duşmani ai poporului”, cum era Liubomir Stoianov aveau parte de o supraveghere specială.
“Mama era mereu persecutată şi controlată să nu ia cumva legătura cu tata. Inclusiv din pozele de familie pe care le aveam de acasă, l-au tăiat cu foarfeca pe tata, să ne şteargă astfel şi amintirea lui. De pe la 4 -5 ani îmi amintesc şi eu destul de multe lucruri. Bunicul a ridicat şi el o casă pe care a acoperit-o cu paie. Aveam o singură camăruţă în care trăiam cinci suflete şi un fel de tindă, unde găteam. Ţin minte că cel mai tare mă temeam când fulgera, ca nu cumva să ia foc acoperişul. Noi, copiii, eram mai protejaţi, nu prea realizam chinul părinţilor. Aveam o prietenă de vârsta mea, Tanţa, din Corabia, judeţul Mehedinţi cu care mă jucam de dimineaţa până seara pe drumul plin de praf”, povesteşte doamna Mira.
Nu văzusem în viaţa mea o păpuşă
Colonia Satul Nou avea aproximativ 320 de persoane, dintre care 220 erau bănăţeni, iar restul basarabeni, olteni şi bucovineni.
“Cu toate că erau destul de multe suflete, casele nu aveau garduri. Abia în 1956 când ne-au lăsat să ne întoarcem acasă, am văzut pentru prima dată în viaţa mea un gard, la gara din Rudna. Nu ştiam cum arată o păpuşă sau ce este un brad de Crăciun. Ne jucam cu ce aveam şi păşteam vacile, iar părinţii munceau în câmp la bumbac ori la puieţi de pomi. Verile erau sufocante şi iernile nu auzeai decât viscolul. În iarna lui 1954, am crezut că vom muri. Casa fiind mică, era acoperită de tot cu zăpadă viscolită iar bunicul ieşea pe horn ca să umple câte o găleată cu zăpadă, să o topim ca să avem apă”, îşi aminteşte Mira Nemeth.
Am luat-o de la capăt
O nouă Hotârâre a Consiliului de Miniştri datată 7 decembrie 1955 a dispus eliberarea și întoarcerea deportaților. Se presupune că acest lucru s-ar fi datorat primirii Republicii Populare Române în Organizaţia Naţiunilor Unite, fiind astfel obligată să respecte, cel puțin formal, drepturile omului. Cei mai mulți deportați s-au întors în Banat în cursul anului 1956.
“Când ne-am întors, am găsit casa goală. Bunicul avea batoză, tractor, unelte, casa era plină de mobilă… nu am mai găsit nimic. De la tata şi de la fratele mamei din Iugoslavia, care trebuiau să fie stâlpii casei, nu aveam nici o veste. Încet şi cu multă muncă, ai mei au reuşit să se pună din nou pe picioare. Tatăl meu şi unchiul s-au recăsătorit după câţiva ani acolo, în Iugoslavia. Pe tata l-am cunoscut doar când aveam 18 ani. Unchiul a murit în 1989, înainte de Revoluţie, dar mama nu a fost lăsată de regimul comunist să meargă la înmormântare. Un ziar local din Iugoslavia a relatat pe larg într-un articol despre faptul că nu i-au dat voie -“politic”- mamei ca să îşi vadă fratele pentru ultima dată. În felul acesta, destinul şi dictatura comunistă au dezbinat o familie frumoasă. Mama a murit şi ea în 2003”, încheie povestirea doamna Mira.