Gospodarii localităţilor din estul judeţului Timiş s-au îmbogăţit numai în ultimul an cu peste 2,5 milioane de euro. Banii au fost atraşi de la Uniunea Europeană, prin diverse proiecte destinate agriculturii.
În iniţiativele lor, oamenii au fost ajutaţi de specialiştii din cadrul unei societăţi lugojene, care funcţionează în incinta Centrului Luca. Aceştia oferă consultanţă şi întocmesc proiecte diverse pentru majoritatea domeniilor agricole, de la legumicultură până la dezvoltarea de agropensiuni, achiziţionare de utilaje sau ferme zootehnice. Din 2014, de la deschiderea actualei sesiuni de finanţare, firma a întocmit peste 50 de proiecte, cele mai multe destinate tinerilor fermieri, care însumează peste 2,5 milioane de euro.
“Pot spune că nu am avut nici măcar un proiect care să nu fie eligibil şi să nu intre în finanţare. În general, acestea vizează atragerea de fonduri pentru domeniul legumicol – culturi de ceapă, varză, ardei, dovleci, cartofi, în principiu cam tot ce se cultivă la noi în zonă. Suma care poate fi atrasă pe un astfel de proiect este între 40 şi 50.000 de euro. Pentru tineri, care sunt şi principalii noştri clienţi, sunt două condiţii majore: să nu depăşească 40 de ani şi să deţină în proprietate sau în arendă un minim de 1,68 hectare de teren. Noi ne ocupăm de tot ce înseamnă proiect, de la implementare, până la finanţare ”, ne-a spus Marian Costea, managerul societăţii “Eucmar Consulting” Lugoj.
Proiecte pentru toată lumea
Durata unui astfel de proiect este de şase ani, iar intrarea lui în finanţare se poate produce în medie după trei luni de la depunere şi declararea sa ca eligibil. În primul an, fermierul primeşte 75% din sumă, iar restul de 25 % îi va intra în cont în cel de-al treilea an.
“Banii sunt folosiţi pentru dezvoltarea acestor microferme şi este păcat să nu fie accesdaţi, pentru că din 2020 nu se ştie dacă va mai urma vreo sesiune de acest fel. Proiectele pot fi atrase şi de persoane care au depăşit 40 de ani, însă ele au o valoare mai mică. Aici, una dintre principalele condiţii este aceea de a fi înregistrat de cel puţin doi ani la A.P.I.A şi de a deţine un hectar de teren. Se pot atrage valori care încep de la 15.000 de euro şi pot ajunge şi până la 70.000 de euro, de exemplu, în cazul agropensiunilor. Există şi proiecte pentru care se pot primi şi 2.000.000 de euro, însă acestea se adresează cu precădere marilor societăţi agrozootehnice. Fondurile pot fi atrase şi pe alte domenii şi nu neapărat pe agricultură, cum ar fi achiziţionarea de aparatură electronică şi multe altele ”, ne-a mai spus Marian Costea.
Din cei peste 50 de fermieri care au beneficiat de aceste fonduri europene, foarte mulţi sunt din comunele Criciova, Darova sau Bethausen. Au mai accesat astfel de proiecte şi locuitori din Coşteiu, Mănăştiur, Traian Vuia, Boldur sau Bârna, dar şi din Lugoj şi comune aparţinătoare judeţelor Caraş Severin sau Olt.
Firma de consultanţă are propriul site: eugmar.ro, dar şi un telefon (0769430218), la care cei interesaţi pot obţine mai multe detalii despre cum pot atrage banii europeni în propriile gospodării.