Conform ECONOMICA.net, Capitala singură produce nu mai puţin de 17,5% din bugetul naţional, chiar şi fără marii ei contribuabili. Împreună cu ei, aduce peste 63% din bugetul de venituri al României, care s-a ridicat în 2013 la 173,55 miliarde de lei.
În fruntea clasamentului celor mai mari contribuabili la bugetul României, după Bucureşti (30,4 mld lei), pe locul al doilea, la foarte mare distanţă, se află judeţul Constanţa, cu aproape 6 miliarde de lei plătiţi în 2013. Top 5 e completat de Cluj, cu 4.322 miliarde, Ilfov, 3.960 miliarde şi Timiş, 3.857 miliarde de lei.
Ultimul judeţ din România după contribuţia la bugetul României a fost Călăraşi, unde Administraţia Financiară a reuşi să strângă 516 milioane de lei într-un an. Josul clasamentului e completat de alte judeţe din sudul României: Mehedinţi, Teleorman şi Tulcea.
Marii contribuabili sunt, în general, firme de mari dimensiuni. Sunt 2.500 în toată ţara, iar contribuţiile lor la buget sunt contabilizate separat şi nu apar în dreptul judeţului în care activează, aceştia aducând în 2013 79.459 de lei.
Care dintre judeţe au primit cei mai mulţi bani de la bugetul de stat?
În ceea ce priveşte sumele de bani care au venit de la bugetul de stat în 2012, din nou bucureştenii se află pe primul loc. Analiza făcută de ECONOMICA.NET pe baza cifrelor puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor, arată că fiecare român a luat în medie de la buget 1.452 de lei a luat, în medie, de la buget fiecare român în parte anul trecut.
Cei care au beneficiat de cei mai mulţi bani de la bugetul de stat au fost bucureştenii, fiecăuria dintre aceştia întorcându-i-se din impozite şi taxe aproape 3.000 de lei în 2012. După Bucureşti, cel mai bine la acest capitol stă Ilfov cu 2.796 lei, şi, la mare distanţă, judeţul Timiş, care s-a apropiat de 2.000 de lei pe cap de locuitor.
Cel mai bine finanţată, şi omogen, este partea de vest a ţării, mai scrie ECONOMICA.net. Cu excepţia Maramureşului, toate judeţele din Ardeal şi Banat stau în jurul mediei naţionale, deasupra ei, în cele mai multe cazuri. În schimb judeţele din sudul României au avut parte de cea mai slabă finanţare. În afară de judeţele Neamţ şi Galaţi, toate celelalte au primit de la bugetul de stat sub 1.200 de lei pe cap de locuitor – Ialomiţa, Teleorman, Dolj şi Dâmboviţa.
În total, în 2012, bugetul de stat a virat la autorităţile locale 33,2 miliarde de lei. Din care 13,8 miliarde de lei – cote şi sume defalcate din impozitul pe venit, 14,9 miliarde de lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi 4,46 miliarde de lei care au fost subvenţii.
Impozitul pe venit este sursă de bani pentru bugetul de stat, parte a bugetului general consolidat. 71,5% din banii strânşi local din această sursă se întorc la local, potrivit legii.
Din TVA, bani care se duc tot la bugetul de stat, se finanţează la nivel local salariile profesorilor, indemnizaţiile de handicap şi alte cheltuieli sociale, afară de pensii, sănătate şi şomaj, care au bugete proprii. Şi tot din TVA se finanţează echilibrarea bugetelor locale şi drumurile judeţene. Sumele alocate se calculează funcţie de mai multe variabile, o importanţă deosebită având numărul de locuitori.