Lugojenii sunt invitați pe parcursul lunii martie la o expoziție de fotografie etnografică ”Bănățeni în țoalele lor” la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, a cărui vernisaj va avea loc miercuri, 5 martie, de la ora 18.
Cei prezenți vor avea ocazia să descopere farmecul nunților bănățene de odinioară, într-o selecție impresionantă de imagini de epocă, dintr-o colecție privată din Lugoj, cea a soților Simona și Alexander Waldemar Megerle.
Cei doi sunt mari pasionați de arta populară. Colecția lor particulară de ceramică, costume și obiecte tradiționale ar face să pălească de invidie multe muzee din țară.
Soții Megerle adună doar piese autentice, cele mai vechi fiind de la sfârșitul secolului XIX.
Printre obiectele utilitare se numără ulcioare smălțuite și nesmălțuite, blide, castroane, strachini și oale, dintre care peste 200 sunt oale de sarmale și constituie o colecție în sine.
La acestea se adaugă bibelouri din ceramică de Oboga, fluierițe și jucării de lut, dar și fluiere autentice de lemn, produse la centrul popular de meșteri fluierari de la Hodac, județul Mureș.
”Noi ne-am luptat să adunăm piese autentice. Ca o particularitate: le-am strâns din centrele unde au fost produse. Am bătut țara în lung și în lat, am fost în 50-60 de centre de ceramică, am cercetat la fața locului istoria olarilor, de acolo am adunat povești și fotografii valoroase”, ne-au spus soții Megerle.
Colecția de obiecte tradiționale a soților Simona și Waldemar Megerle a mai fost expusă la English Pub, Galeria ProArte și la Casa Bredicenilor.
”Avem anual câte o expoziție la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, cu ocazia Târgului Meșteșugarilor. Anul trecut, tema aleasă a fost munca câmpului în ceramică, cu vase în care se ducea mâncarea și băutura la câmp”, a adăugat Waldemar Megerle.
Printre obiectele interesante a celor doi se numără câteva ulcioare de nuntă din Oboga, foarte rare și care sunt lucrate de nume mari ale olăritului din România, precum Marin Trușcă. Însă colecția nu este axată pe inedit, ci pe diversitate și tradiție.