Maria Banu, are 44 de ani şi este mamă a doi copii – unul în vârstă de 18 ani, instituţionalizat la centrul ”Rudolf Walter” din Timişoara, iar celălalt are 5 ani şi este internat cu probleme psihice şi fizice într-un centru special.
Femeia care le-a dat viaţă are la rându-i probleme de sănătate, în special cu vederea. Ochii nu o mai ajută. Cu unul vede doar la 25% din capacitate, iar cu celălalt la 10%. Îşi duce însă traiul cu demnitate şi pentru a supravieţui, munceşte cu ziua pe la săteni.
Şansa a făcut ca povestea sa de viaţă să fie ascultată de Remus Lupu, un tânăr din Lugoj. Acesta, împreună cu soţia sa, conduc Asociaţia ”Un zâmbet pentru o inimă de copil” din Lugoj, care monitorizează şi oferă ajutor de integrare copiilor instituţionalizaţi în centrele Lugoj, Recaş şi Găvojdia.
Omul a rămas impresionat de soarta Mariei Banu şi a hotărât să o ajute.
”La sfârşitul lunii februarie am fost sesizaţi de către un localnic de drama pe care o trăieşte această femeie. Locuieşte într-un loc izolat, la marginea satului Ohaba Forgaci. La casă, în loc de geamuri avea bătute scânduri. La curentul electric a renunţat de teamă să nu i se aprindă căsuţa aceea din lemn. Eu am crezut că am văzut foarte multe în viaţă şi nu mă mai şochează nimic, dar efectiv am rămas blocat când am intrat înăuntru. Era beznă, la fel ca noaptea, iar condiţiile de trai nu pot fi descrise. Atunci am hotărât să facem tot posibilul să – i construim femeii o locuinţă decentă”, declara Remus Lupu.
Acesta şi-a format un grup de pieteni pe Facebook, care se intitulează ”Azi o ajutăm pe tanti Maria” şi i-a făcut cunoscută povestea. Din donaţiile membrilor, a reuşit să adune circa 2.500 lei şi să înceapă să cumpere cele necesare construcţiei. O parte au donat materiale şi încet – încet casa a început să prindă contur.
”Administraţia locală a demarat acolo construcţia unei mici locuinţe, iar proiectul a fost abandonat. Lucrările ajunseseră până la nivelul geamurilor. Am văzut că lucrurile sunt în regulă şi ne-am apucat de treabă cu voluntarii din grup. Acum, am ajuns până la nivelul plăcii”, spunea tânărul.
Noua casă a Mariei Banu va avea trei încăperi – două camere şi o bucătărie cu baie.
”Ne-am gândit că băiatul cel mare va trebui să părăsească centrul Rudolf Walter, după ce-şi susţine examenul de bacalaureat şi nu va avea unde să locuiască. Va avea propria lui cameră şi va trăi în condiţii civilizate”, declara Remus Lupu.
Edilii locali au rezolvat problema apei curente, însă sunt probleme cu alimentarea energetică. Pentru a lucra cu betoniera, ”constructorii” lugojeni au improvizat un sistem inedit, transmia fiind făcută de la roata unui autoturism.
Dorinţa tinerilor este să finalizeze lucrările în acest an, însă banii sunt pe terminate, iar costurile la acoperiş sunt destul de ridicate.
”Trebuie să realizăm acoperişul pentru a putea lucra la interioare. Am avea nevoie de lemn şi de circa 100 de metri pătraţi de tablă sau de ţiglă. Tabla ne-ar costa cam 1800 de lei. E bună şi ţigla, chiar şi mai veche, doar să fie în stare bună. Avem geamurile, dar ne mai trebuie o uşă la intrare. În mare parte avem şi mobilier, însă mai e nevoie de plăci de rigips. Mai sunt destul de multe de făcut şi banii sunt pe terminate, de aceea orice sprijin e binevenit. Am primit donaţii atât din Lugoj, cât şi din Timişoara”, mai spunea tânărul.
Cei care vor să sprijine gestul remarcabil al lugojenilor pot face donaţii în contul RO85RNCB0553144987580001 sau la telefonul 0786177800.
Galerie foto: