Judeţul Timiş a intrat astăzi, în jurul prânzului, sub incidenţa unei avertizări de caniculă. Este prima avertizare de acest fel emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş şi se va întinde pe perioada 19-22 iunie.
Judeţul Timiş a intrat astăzi, în jurul prânzului, sub incidenţa unei avertizări de caniculă. Este prima avertizare de acest fel emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş şi se va întinde pe perioada 19-22 iunie.
În acest interval se vor înregistra temperaturi maxime de 35 – 37 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală, care reprezintă disconfortul termic, va depăşi pragul de 80 de unităţi pe arii întinse. Cel mai cald va fi vineri, 22 iunie, când se vor înregistra 37 grade.
La Lugoj se va deschide un punct de prim-ajutor în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor. În acest mini-centru de asistenţă medicală de urgenţă va fi în permanenţă un medic, aparatură pentru măsurarea tensiunii şi apă.
Programul de functionare este stabilit pentru intervalul orar 11-18, incepand de maine, 20 iunie 2012. Punctul rămâne deschis în funcţie de perioada pentru care se vor primi avertizările de la Agenţia Naţională de Meteorologie.
Cum ne ferim de caniculă?
Reprezentanţii ISU Banat ne transmit şi cele mai la îndemână metode de a nu fi afectaţi prea mult de caniculă:
„În spaţiile închise – limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminilor artificiale şi a surselor de căldură, acoperiţi ferestrele expuse la soare, închideţi ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis, evitaţi folosirea ventilatoarelor, dacă temperatura a depăşit 32 grade şi reglaţi aerul condiţionat la maximum 5 grade sub temperatura ambientală.
În spaţii deschise (pe stradă şi la locul de muncă): deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice) şi fără expunere directă la soare (corturi, umbrare); evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare şi efortul fizic intens între orele 11-18; purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare, consumaţi minim 2 l de lichide pe zi – un pahar la 15-20 minute; consumaţi fructe şi legume sau iaurt; consumaţi produse cu valoare calorică mică; evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare, întrucât acestea sunt diuretice; evitaţi consumul de alcool, deoarece acestea deshidratează; menţineţi legătura cu persoanele în vârstă, oferindu-le asistenţă ori de câte ori au nevoie; nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri / singure în autoturisme.”
Printre efectele caniculei asupra cetăţenilor se numără durerile de cap, stările de ameţeală, epuizare şi slăbiciune, înroşirea pielii şi chiar convulsii sau tahicardie. Expuse riscului sunt mai ales persoanele în vârstă şi copiii, dar şi cei cu pielea şi părul deschise la culoare.