În primele trei luni ale anului poliţiştii locali au aplicat 602 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 42.990 lei. Luate pe structuri, cel mai mult de lucru au birourile de Ordine Publică şi Siguranţă Rutieră. Agenţii de la Ordine Publică
În primele trei luni ale anului poliţiştii locali au aplicat 602 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 42.990 lei. Luate pe structuri, cel mai mult de lucru au birourile de Ordine Publică şi Siguranţă Rutieră. Agenţii de la Ordine Publică au dat în primul trimestru 81 de amenzi în cuantum de 13.500 lei şi 134 de avertismente. Cel mai des întâlnite contravenţii au fost tulburarea liniştii publice, nepăstrarea curăţeniei stradale, cerşetoria sau consumul de alcool în spaţii publice.
În aceeaşi perioadă, colegii lor de la compartimentul Siguranţă Rutieră au aplicat 127 de amenzi în valoare de 25.620 lei şi 245 de avertismente. Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate celor care au oprit pe “interzis”, pe trecerea de pietoni sau pe trotuar, celor care au traversat prin locuri nepermise, care conduceau mopede fără a purta cască sau pentru şoferi care nu au respectat zonele cu restricţie de tonaj.
Tot în cadrul Poliţiei Locale mai funcţionează şi Biroul de Inspecţie Comercială, singurul inspector angajat aici aplicând în primul trimestru 29 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 6.500 lei, 13 sancţiuni complementare de suspendare a activităţii comerciale şi opt avertismente. Cele mai frecvente nereguli au fost lipsa autorizaţiei de la Primărie pentru comerţ, comercializarea de produse fără acte de provenienţă sau neafişarea şi nerespectarea programului aprobat de Primăria Lugoj. Compartimentele de Protecţia Mediului, Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal, dar şi cel de Inspecţie Evidenţa Persoanelor nu au deocamdată niciun angajat.
“Nu pledez pentru o poliţie agresivă!”. În cadrul celor două compartimente care au aplicat cele mai multe sancţiuni în această perioadă, ponderea avertismentelor din totalul de sancţiuni (amenzi+avertismente) este de 62% la Ordine Publică şi de 65% la Siguranţă Rutieră. Cu toate acestea, şeful Poliţiei Locale însuşi susţine acest mod de abordare a situaţiilor din teren. “Chiar de la numirea mea, am declarat că nu pledez pentru o poliţie agresivă, ci pledez pentru o poliţie de proximitate, care să prevină înainte de a sancţiona”, este de părere Florin Dumitru.
În Timişoara, doar 7 % sunt avertismente. Anormalitatea situaţiei de la Lugoj poate fi demonstrată de cifrele înregistrate de Poliţia Locală Timişoara, spre exemplu. Aici, din totalul de 9.246 de sancţiuni date de agenţi în primul trimestru al anului, doar 630 au fost avertismente, adică sub 7%. “Raportul avertismentelor este destul de mic, pentru că, după cum se ştie, măsurile coercitive sunt cele mai eficiente. Bineînţeles, există situaţii când dăm avertismente, însă foarte rar. Spre exemplu, se dă avertisment unei persoane care, deşi a parcat pe locul persoanelor cu handicap, demonstrează ulterior că este o persoană cu handicap, doar că nu avea abţibildul respectiv lipit pe parbriz”, ne-a declarat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.
Sistemul lugojean este scurt-circuitat
Dacă e să ne uităm în ograda Primăriei Lugoj după cei care nu şi-au plătit amenzile, nici nu e de mirare că Poliţia Locală se axează mai mult pe avertismente. La sfârşitul anului 2011, la Primăria Lugoj figurau 2.586 de persoane fizice care nu şi-au achitat o amendă primită în 2011 sau în ani anteriori. Cu toate acestea, doar la maxim 44 li s-au retras sumele direct din conturi pe parcursul anului trecut, ritm care nu reprezintă nici 2% din total. Dacă se va continua cu acelaşi procent şi în următorii 4-5 ani, înseamnă că majoritatea datornicilor din amenzi vor scăpa de grijă, deoarece amenda se prescrie în 5 ani de zile. Sumele datorate la 31 decembrie 2011 Serviciului de Taxe, din amenzi neplătite, se ridică la valoarea de 11 miliarde de lei vechi.