Numai ce am criticat fostul Guvern şi de o săptămână avem altul, nou nouţ! Guvernul Ponta este deja istorie, Guvernul Cioloş îşi prezintă programul de guvernare. Regele a murit, trăiască regele! Ce aşteptări avem de la noul guvern? Multe, prea multe pentru un guvern care ar trebui să funcţioneze exact un an, până la alegerile din noiembrie 2016. Dar haideţi să vedem care sunt principalele măsuri ale Programului noului guvern, măsuri selectate în funcţie de importanţă şi necesitate imperativă:
1. Investiţiile în infrastructură. Se pare că în sfârşit, cel puţin declarativ, noul guvern şi-a dat seama de necesitatea existenţei unei autostrăzi funcţionale în România şi programul cuprinde urgentarea finalizării autostrăzii Nădlac – Arad – Timişoara – Lugoj – Deva – Sebeş – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa, iar primul pas îl va reprezenta licitarea în 2016 a tronsonului Sibiu – Piteşti.
2. Absorbţia fondurilor europene. Unul dintre obiectivele ratate de România în ultimii nouă ani a constat în gradul scăzut al absorbţiei fondurilor europene pentru exerciţiul bugetar 2007-2013, 55,51%, aşa cum arăta ieri site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Ca să nu mai spunem că absorbţia fondurilor europene pentru exerciţiul 2014-2020 nici nu a demarat. Aici există o rezervă importantă de fonduri ce pot ajuta România să finanţeze o mare parte din proiectele de investiţii atât de necesare pentru viitor.
3. Dezvoltarea socială. Poate problema cea mai stringentă a României o reprezintă nivelul salarizării din sectorul bugetar.
Ani de zile, toate guvernele care s-au perindat la conducerea ţării au promis o lege unitară a salarizării, dar niciunul nu a făcut nimic ca să o şi pună în aplicare.
Creşterea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 ianuarie 2016 este un prim pas, dar insuficient pentru a opri exodul specialiştilor români, că vorbim de cei din educaţie, IT, sănătate etc. Nu poţi să opreşti un medic rezident să plece din România când este plătit cu salariul minim pe economie.
Ori creşterile de salarii, de care s-a tot făcut vorbire în ultimul timp nu rezolvă tocmai problema ce mai importantă.
De exemplu, nu poţi să creşti salariul de 6.000 de lei cu 600 de lei, iar celui care are 1.050 să-i dai 105 lei şi să te aştepţi să mai rămână în ţară.
Aceeaşi situaţie o întâlnim în cazul pensiilor. Niciodată nu vom reuşi să creştem bunăstarea românilor dacă îi vom „ţine” legaţi de nişte venituri sub limita minimă a subzistenţei.
4. Fiscalitatea. Nu se spune nimic despre principalele impozite, probabil că vom rămâne cu nivelul de acum la impozitul pe venit şi impozitul pe profit, cu cota unică de 16%, respectiv cu nivelul preconizat al cotei standard de taxă pe valoarea adăugată, 20% de la 1 ianuarie 2016.
Se spune însă că se va urmări îmbunătăţirea gradului de colectare a impozitelor.
Declarativ sună bine, dar asta au declarat toate guvernele şi rezultatele au fost dezastruoase.
Când „reuşeşti” să colectezi doar din 56% din taxa pe valoarea adăugată datorată efectiv la buget, apropo, suntem pe ultimul loc între statele Uniunii Europene, poţi să spui doar atât: în ce ţară trăim, dacă nici impozitele identificate în declaraţiile fiscale nu le putem colecta?
Este cert că sunt necesare multe măsuri importante pentru redresarea şi pornirea cu adevărat a motorului economiei României, iar noul guvern are puţine pârghii la dispoziţie, dar, dacă există voinţă şi viziune, măcar pot fi puse bazele pentru viitor.