În urma discuţiilor incipiente privind bugetul de stat pentru anul 2016, Autostrada A1 Lugoj – Deva a primit finanţări insuficiente, astfel că finalizarea acesteia până la sfârşitul anului viitor devenea incertă.
Ulterior, guvernanţii au revenit asupra măsurii, iar tronsonul respectiv a ajuns pe primul loc în lista alocărilor de fonduri, pentru anul ce urmează.
Recent, Ministerul Transporturilor a anunţat că intenţionează să regândească mai multe descărcări eficiente ale traficului de pe autostradă, care ar fi trebuit incluse de la început în proiect.
Greşelile de proiectare s-au ţinut lanţ, culminând cu propunerea de realizare al celui de al treilea tunel, pentru animalele sălbatice, care ar adăuga suplimentar costuri de peste 100 de milioane de lei la întregul proiect.
Firma care a realizat studiul de fezabilitate nu a ţinut cont că trecerea se face peste un cimitir din zonă, astfel, CNADNR a trebuit să mute morţii, pe bani de la buget, estimându-se că pentru asta s-ar fi cheltuit aproape 50.000 de euro, care nu mai pot fi recuperaţi deoarece firma respectivă a intrat în insolvenţă.
Banca Europeană de Investiţii, a emis un punct de vedere conform căruia, pentru implementarea măsurilor impuse prin Acordul de Mediu, trebuie să fie demarată procedura de modificare a contractului iniţial. Pe lângă toate aceste erori apărute, o parte din localnici sunt dispuşi să de în judecată CNADR, pentru despăgubiri.
Expropriaţii susţin că sumele pentru despăgubiri au fost stabilite de experţi,dar procedura de deblocare a acestor despăgubiri este în curs de derulare, de câţiva ani.