Edilii localităţii timişene Nădrag stau cu frica în sân de teama unor inundaţii inevitabile în cazul unei topiri bruşte a zăpezii. ”Sus, în Padeşul, grosimea stratului de zăpadă este de 1,5 metri. S-au mai făcut câteva decolmatări care au dus la lărgirea albiei Nădrăgelului, dar nu vom scăpa de inundaţii la o topire rapidă a zăpezii”, ne-a mărturisit Vasile Minea, viceprimarul comunei Nădrag.
Riscul ca Nădrăgelul să inunde localitatea este cu atât mai mare cu cât lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor au suferit avarii. ”Chiar aici, vizavi de primărie, s-a dărâmat un zid de protecţie. Am luat legătura cu cei de la Direcţia Apelor, care tot amână începerea unor lurări”, ne-a mai spus Vasile Minea.
Amânarea lucrărilor de regularizare şi întărire a malurilor râului Nădrăgel este cu atât mai de neînţeles cu cât de anul trecut există o hotătâre de Guvern cu privire la 10 obiective de investiţii prioritare din infrastructura de gospodărire a apelor şi de mediu, printre care se numără şi Nădrag. ”Am luat legătura şi cu noul director care ne tot promite că vin. Mi-a arătat şi hotărârea de guvern, dar lucrările nu au fost începute. Iar dacă vom avea o topire bruscă a zăpezii, va fi dezastru”, a încheiat viceprimarul de la Nădrag.
La ultimele inundaţii de pe raza comunei Nădrag, din primăvara lui 2010, apele au produs alunecări de teren, au rupt 200 de metri de dig şi au inundat 25 de hectare de teren agricol în lunca Crivinei, arate şi însămânţate cu diferite culturi. Însă factori de răspundere în cazul apariţiei unor astfel de calamităţi ne liniştesc, afirmând că cel puţin pentru următoarea perioadă de timp nu există riscul unor inundaţii. ”Din analizele efectuate împreună cu cei de la Direcţia Apelor Banat, până la începutul lunii martie şansele unor inundaţii sunt reduse”, ne-a declarat generalul Mihai Benga, inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat.
Această afirmaţie se bazează pe o serie de factori care ar trebui să aibă loc simultan: temperaturi de peste 10 grade şi ziua, şi noaptea, timp de câteva zile în şir, concomitent cu apariţia unor ploi.
La aceeaşi idee se raliază şi Administraţia Bazinală de Apă Banat. ”Spre sfârşitul săptămânii se vor înregistra evoluţii în creştere ale temperaturilor aerului, cu posibilitatea depăşirii valorii de 0 grade Celsius. Astfel stratul de zăpadă se va tasa şi putem asista şi la topiri lente ale acestuia iar cantitatea de apă astfel rezultată va avea efecte nesemnificative asupra debitelor din albiile râurilor”, spune Nicolae Teodorescu, şef serviciu Hidrologie, Hidrogeologie şi Prognoze bazinale.
Ambele instituţii acordă însă o atenţie sporită unor zone devenite, din păcate, ”tradiţionale” în ceea ce priveşte inundaţiile din judeţul Timiş, zona Făget – Mănăştiur – Răchita, Tomeşti, Gătaia şi Nădragul, din cauza Nădrăgelului.