Miercuri, 2 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, asistenţii sociali urmând să verifice situaţia acestora la sfârşitul fiecărui an şcolar şi să efectueze vizite la domiciliu.
Procedura, aplicabilă de la 1 septembrie, reglementează, în primul rând, modalitățile prin care unitățile școlare și serviciile publice de asistență socială trebuie să colaboreze în sprijinul acestei categorii de copii. Potrivit actului normativ, serviciul public de asistență socială va solicita şcolilor, în ultimul trimestru al fiecărui an, informații cu privire la copiii:
– cu un singur părinte plecat în străinătate;
– cu ambii părinți plecați în străinătate;
– cu părintele unic susținător plecat în străinătate;
– reveniți în țară după o experiență de migrație de cel puțin 12 luni.
Unitățile școlare au obligaţia să transmită listele nominale cu toți copiii aflați în aceste situații, în cel mult 15 zile de la solicitare. Acestea vor cuprinde, de asemenea, datele personale și adresele de domiciliu ale copiilor și ale familiilor acestora.
După primirea datelor, serviciul de asistență socială are obligația de a se deplasa la domiciliul copilului și de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum și desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului.
Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie:
– să fie majoră;
– să facă parte din familia extinsă;
– să îndeplinească toate condițiile materiale și morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil;
– să furnizeze datele de contact ale părinților plecați în străinătate și să facă dovada menținerii legăturilor cu aceștia.
În primele 6 luni de la nominalizarea persoanei care are grijă de copil, serviciu public de asistență socială va vizita o dată la două luni domiciliul persoanelor desemnate, în vederea informării și consilierii acestora.
Ulterior, vizitele vor fi realizate semestrial.
Potrivit procedurii, asistenţii sociali vor urmări randamentul școlar al copilului și, în cazul scăderii acestuia, îl vor informa în scris pe învățător sau diriginte care are obligația de a solicita sprijinul consilierului școlar.
Mai mult, învățătorului sau dirigintelui copilului are obligația de a solicita sprijinul consilierilor școlari din cadrul centrului județean de resurse și asistență educațională și, în cazul în care, în termen de trei luni de la înscrierea la școală, situația școlară și integrarea în mediul școlar nu se îmbunătățesc.
În plus, reprezentantul serviciului public de asistență socială va solicita sprijinul unui psiholog sau al direcției generale de asistență socială și protecția copilului atunci când există suspiciuni de afectare a stării emoționale a copilului.