Aşteptată să sosească la Lugoj încă de acum trei luni, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) încă nu a ajuns la Spitalul Municipal nici până în ziua de azi. Instituţia de sănătate din oraşul nostru a făcut o cerere de acreditare
Aşteptată să sosească la Lugoj încă de acum trei luni, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) încă nu a ajuns la Spitalul Municipal nici până în ziua de azi. Instituţia de sănătate din oraşul nostru a făcut o cerere de acreditare depusă la Minister încă din luna ianuarie a an trecut şi, conform programării, Comisia de Acreditare stabilise evaluarea anul acesta, la începutul lui septembrie. Motivele întârzierii nu pot fi explicate decât prin schimbarea şefului CoNAS în luna noiembrie 2011 şi a reorganizărilor care au urmat.
Spitalul Municipal din Lugoj a depus din timp suma aferentă solicitării de acreditare. “Fiecare spital care a solicitat acreditarea a trebuit să plătească o anumită sumă, în funcţie de numărul de paturi, către CoNAS – Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, structură independentă, care nu aparţine de Ministerul Sănătăţii. Spitalul Municipal Lugoj a plătit contravaloarea, cât revine pe fiecare pat, în sumă de aproape un miliard de lei vechi”, ne-a declarat Florin Voichescu, directorul Spitalului Municipal din Lugoj.
Comisia este alcătuită din specialişti în medicină, economie şi jurişti, constituită la nivel central, iar numărul membrilor acesteia, numiţi evaluatori externi, este în concordanţă cu numărul de paturi al spitalelor verificate. Membrii comisiei CoNAS sunt persoane independente, contactate şi angajate în urma unei licitaţii. Comisia verifică 11 referinţe care însumează peste 150 de puncte specifice, privind managementul strategic al organizaţiei, managementul operaţional al informaţiilor, al resurselor umane, al mediului de îngrijire a bolnavilor, al calităţii serviciilor, precum şi drepturile pacienţilor şi comunicarea cu aceştia, gestionarea datelor pacienţilor, managementul îngrijirilor de sănătate, prevenirea şi gestiunea riscurilor, managementul infecţiilor nosocomiale şi siguranţa transfuziei şi transplantului.
În aşteptarea Comisiei Naţionale, spitalul lugojean a pus la punct o fişă de autoevaluare care cuprinde 163 de puncte. Conform legii, până în 2014, toate spitalele din România trebuie să fie verificate în vederea acreditării.
{jathumbnail off images=”images/!poze_site/ianuarie_2012/4_ian/spital.jpg”}