Prima probă a simulărilor Evaluării naţionale şi a examenului de Bacalaureat a fost cea la limba şi literatura română.
Subiectele au fost elaborate la nivel judeţean şi au fost împărţite începând cu ora 9.00. Examenul a început în acelaşi timp atât pentru cei peste 400 de elevi de clasa a VIII-a, cât şi pentru cei aproape 900 de elevi din ultima clasă liceală.
„La Lugoj au participat la simulările de Evaluare Naţională şi Bacalaureat aproape 1.300 de elevi. Dintre aceştia, aproximativ 255 au fost absenţi. Cei mai mulţi absenţi au fost înregistraţi la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” – 187 şi la Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” – 46. Majoritatea sunt cei care frecventează cursurile de seral şi rută progresivă, de la zi au venit toţi”, a declarat Aurelian Sima, inspector şcolar general adjunct la ISJ Timiş.
Subiectele au fost accesibile pentru unii elevi şi dificile pentru alţii.
„Subiectele mi s-au părut destul de uşoare şi eu zic că trei ore au fost suficiente pentru a le rezolva. Am avut colegi care după o oră au ieşit din sală, cred că nu s-au descurcat pentru că într-o oră nu aveai cum să termini toate cerinţele”, ne-a spus o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”.
„Noi am avut aproape trei pagini de cerinţe, pe care a trebuit să le rezolvăm în două ore. Din punctul meu de vedere, subiectele au fost destul de grele şi timpul prea scurt pentru ceea ce ni s-a cerut”, este de părere un elev de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Eftimie Murgu”.
Următoarele probe pentru simularea examenului de Bacalaureat sunt:
-12 martie – limba maternă
-18 martie – matematică
-18 martie – istorie
-25 martie – biologie, chimie, fizică, informatică, geografie, ştiinţe socio-umane, la alegere, în funcţie de specializare.
Elevii de clasa a VIII-a vor susţine următoarea probă în 12 martie – limba maternă şi în 18 martie – matematica.