Sezonul de activitate intensă a căpușelor a început deja la Lugoj. Ploile din ultima vreme, urmate de o creștere a temperaturilor, au favorizat înmulțirea vegetației, astfel încât, pentru a evita mușcăturile de căpușă, medicii recomandă o serie de măsuri preventive atunci sunt frecventate parcurile, pădurile sau zonele cu vegetație bogată. Purtarea unei ținute cât mai deschise la culoare, ce constă în haine cu mânecă lungă, pantaloni și protecție pentru cap este necesară pentru a reduce riscurile.
De asemenea, oamenilor li se recomandă ca, odată ajunși acasă, să inspecteze în special copiii pentru că, de cele mai multe ori, mușcătura căpușelor nu este dureroasă, însă poate cauza probleme grave.
La Compartimentul de Urgențe al Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” Lugoj s-au prezentat deja la sfârșit de săptămână primele două persoane mușcate de căpușe. Imediat după Sărbătorile Pascale a crescut și numărul pacienților care s-au prezentat la spital cu colici biliare.
Bacteria transmisă omului prin muşcătură poate declanşa boala Lyme, cunoscută şi ca “boala celor 1000 de feţe” nume datorat varietăţii de simptome pe care le dezvoltă şi care poate face să fie confundată cu alte maladii. Mușcătura de căpușă este nedureroasă, însă, odată ce aceasta se inserează în piele, apar simptome de slăbiciune fizică, musculară, iar în cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce căpușa este înlăturată.
Specialiştii mai spun că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale microorganismelor ce cauzează boala Lyme, însă oamenilor li se recomandă să fie precauți. Căpușele sunt însă periculoase și pentru animalele de companie.
In loc sa avem spatii de agrement pe malurile Timisului, primaria concesioneaza malul timisului pentru pascut capre si oi.
Care binenteles sunt bagate in apa si pascute pana la Bazar. Apoi te miri ca iesi pe mal in miros de rahati de oi si capre si te alegi cu capuse cu Lyme si animale de companie moarte de Babesioza :(.
Poate că ”bumperele” montate aiurea și fără presemnalizare pe unele dintre străzile municipiului servesc la scuturare de căpușe. Sau de suspensii. Sau de buzunare …
Oricum, copiii par protejați de căpușele din parcuri: în parcul din spatele (horor) Primăriei nu mai există locuri de joacă. Adică locuri ar exista însă au dispărut toate dispozitivele de joacă. Și cele bune și cele putrede. Ba au fost ”lichidate” (în prealabil) și chioșcurile (ciupercuța, etc.)
Nimic atractiv. Până și ceasul electric din fața fostei prefecturi a fost ”ras”.
Restul … foaie verde … laba gâștii …
Or fi toate astea afaceri ale ”căpușelor” (binecunoscute) din Primărie?
Problema este grava pt oameni si deosebit de grava pt caini. Daca ati intreba oricare din medicii veterinari din Lugoj ati afla ca problema capuselor este una imensa de cativa ani.. Mor cainii pe capete de babesia, sunt zeci de cazuri zilnic, iar majoritatea capuselor purtatoare de boli sunt de la oi si capre. Caprele si oile trebuie interzise si in oras si pe malul Timisului in zonele limitrofe orasului, unde tot mai multi oameni ies la plimbare, sport, plimbat catei, etc. Primaria permite proprietarilor de oi/ capre sa si le pasca peste tot, le aloca terenuri in singurele oaze verzi din oras unde e plin de lume, copii, caini, biciclisti, plus ca ciobanii nu respecta nici macar zonele alocate si vin cu animalele pana in buricul targului (iar primaria se face ca ploua)