În cadrul concursului literar ”Nichita Stănescu”, organizat de către Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara, elevii Colegiului Naţional ”Iulia Hasdeu” din Lugoj, au obtinut mai multe distincţii: Premiul I (proză) – Iasmina Berzava, clasa a X-a C, Premiul al III-lea (proză) – Emilia Milos, clasa a IX-a C, Menţiuni: proză – Nick Novacescu, clasa a X-a A, Valentina Verba, clasa a IX-a E – poezie Adela Peicuţi, clasa a XII-a A. Elevii au fost pregătiţi de profesorii Anca Murariu şi Dorin Murariu.
Ocupanta locului I, Iasmina Berzava, are 17 ani şi este pregătită de prof. Anca Murariu. A trimis mai multe texte pentru concurs, printre care ”Refugiul”, ”Nebunia”, ”Incapabil de succes” şi ”Gânduri”. Prozele au atras atenţia juriului prin tenta psihologică pronunţată, mai puţin obişnuită la un elev de vârsta ei.
Iasmina spune că ”atunci când scriu mă eliberez de sentimentele negative, de gândurile care mă preocupă şi mă împiedică să mă concentrez pe ceea ce este esenţial. Mi-a fost foarte greu în această perioadă a adolescenţei, având în vedere faptul că jocurile copilăreşti şi inocenţa au fost înlocuite cu semne de întrebare şi nopţi nedormite. Scrisul mi-a alungat o parte din întrebări şi m-a ajutat să alung subestimarea”.
Iasmina mai are ca materie favorită, pe lângă literatură, şi limba engleză.
Îi place să scrie şi să citească – ”am un cerc de prieteni care chiar apreciază asta”, adaugă, zâmbind.
Nu are neapărat un autor favorit şi citeşte orice îi ţin treaz interesul, de la romane de dragoste şi drame, la cărţi poliţiste şi de factură psihologică.
Întrebată de ce preferă să scrie proză de factură psihologică, ea spune că ”astfel mă explorez pe mine, îi explorez pe alţii, dar până la urmă toate personajele mele sunt tot eu, cea marcată de ceilalţi oameni, cu care vin în contact”.
În afară de Premiul I la concursul organizat la Timişoara de liceul de tradiţie ”Colegiul Bănăţean”, Iasmina spune că nu a mai câştigat alte premii judeţene.
Însă locul I la Concursul ”Nichita Stănescu” însemnă mult, pentru ea literatura fiind o stare de sprit trăită continuu.
”Scriu imediat, nu aştept să fiu pregătită în mod special. Scriu pe loc, ca să prind imediat ideea, apoi, dacă e nevoie, revin şi mai corectez. Importantă e prima idee, ea trebuie păstrată. De aceea, am la mine mereu un pix şi o foaie de hârtie. Dacă văd ceva sau îmi amintesc ceva ce îmi trezeşte o stare de spririt, mă aşez pe o bancă în parc şi, cum am mereu carnetul la mine, încep să scriu”.
Iasmina a publicat proză în revista Colegiului Naţional ”Iulia Hasdeu”, unde învaţă, a compus şi poezie în limba franceză, dar cu toate astea, rezultatul obţinut la Timişoara este o surpriză pentru ea.
”Tatăl meu este plecat la muncă în Italia, eu sunt acasă cu mama, iar acest premiu vreau să fie cadoul şi surpriza pe i le ofer la sosire”, mai adaugă Iasmina, iar spusele ei sunt un răspuns indirect la opiniile deplasate ale unor polticieni care nu văd mai departe de rama ochelarilor, atunci când e vorba de familiile celor plecaţi la muncă peste hotare.