Un nou val de scumpiri se anunţă pe piaţa poliţelor de asigurări. În urma falimentului companiei Astra, doar în ultimele luni preţul R.C.A. – ului a crescut cu aproximativ 20 de procente.
Pentru şoferi, sfatul pe care îl dau brokerii este să-şi achiziţioneze poliţe pentru un an întreg, de preferat până la sfârşitul acestui an.
De la 1 ianuarie, companiile de asigurări trebuie să aplice standardele financiare cerute de Comisia Europeană.
Adică trebuie să pună deoparte mai mulţi bani pentru plata daunelor. Asta va pune şi mai mare presiune pe firmele care vor încerca să facă rost de o parte din finanţare prin scumpirea asigurărilor.
”Noi nu îndemnăm la creşterea primelor R.C.A, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor. Autoritatea de Supraveghere Financiară are în vedere şi o recalibrare pe segmentul R.C.A, în condiţiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media”, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele A.S.F.
Cele mai multe companii care vând poliţe R.C.A au anunţat deja Autoritatea de Supraveghere Financiară că vor creşte tarifele de anul viitor. Creşterile anunţate vor fi în unele cazuri chiar şi de 200 % pentru şoferii care au maşini cu motoare mari şi care au avut şi incidente în trafic.
Trebuie stiut ca asigurarea R.C.A este o asigurare obligatorie prin lege şi acoperă eventualele daune provocate terţilor participanti la trafic în timp ce asigurarea CASCO este opţională şi are ca obiect asigurarea autovehicului propriu.
Cu toate acestea, autorităţile declară că un sfert din maşinile din România nu au o poliţă R.C.A, deşi ea este obligatorie şi pentru vehiculele care nu circulă sau stau în garaje. Proprietarii acestor vehicule, pot primi o amendă de până la 2.000 ron dacă nu vor încheia o poliţă auto obligatorie.
Preţul RCA variază în funcţie de vârsta şoferului, puterea şi capacitatea cilindrică a automobilului şi zona unde este condusă maşina.
Cu cât daunele acoperite sunt mai multe pe fiecare dintre aceste categorii, cu atât preţul este mai mare.
În România, din 100 poliţe R.C.A în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% – media europeană. Judeţul Timiş are la ora actuală în evidenţă aproape 250.000 de autovehicule.