Drumurile din țară sunt pe an ce trece mai aglomerate, dar și mai periculoase. Deși s-au tot implementat măsuri de a preveni accidente mai mult sau mai puțin grave pe șoselele din România, se pare că va trebui să depunem mai mult efort, pentru a putea combate acest fenomen destructibil și pentru a reduce numărul de mașini implicate în incidente.
Cea mai bună soluție la momentul actual vine pe cale legislativă și constă în obținerea unei polițe de asigurare RCA. Această polița de asigurare reprezintă pentru unii o taxă în plus, dar scopul ei este unul mult mai profund, pentru că toți șoferii care circulă pe teritoriul României riscă să fie implicați cel puțin o dată într-un accident auto.
Și pentru că orice accident rutier se termină adesea cu pagube catastrofale, s-a inventat încă un „strat de protecție” pentru conducătorii vehiculelor și anume politele de asigurare CASCO, care sunt puțin diferite de polițele de asigurare obligatorie RCA.
Dacă sunteți proaspăt șofer, dacă tocmai v-ați regăsit curajul de a intra din nou pe șoselele din țară sau dacă sunteți pur și simplu în proces de obținere a permisului, vă recomandăm să citiți acest articol, redactat de echipa Pint.ro, care vă oferă mai multe detalii despre ambele tipuri de polite de asigurare auto.
Asigurarea auto RCA: cum se calculează, ce acoperă și de ce este obligatorie
Probabil că deja v-ați pus banii deoparte pentru a plăti următoarea rata la asigurarea mașinii și probabil că ați auzit deja de scumpirile ce s-au efectuat în anul 2022. Având în vedere creșterea inflației, piața de asigurări RCA a fost nevoită să implementeze măsuri pentru a putea face față unei perioade economice mai complicate.
Dar pentru a înțelege de ce au crescut prețurile asigurărilor RCA trebuie să știți cum se calculează acestea. În primul rând, acestea sunt influențate de criteriile autovehiculului și cele ale posesorului. Șoferii mai în vârstă, cu mașini vechi plătesc, de regulă, mai puțin pentru asigurările RCA decât șoferii sub 30 de ani cu cele mai performante modele de mașini.
Pe lânga asta, mai există și sistemul bonus-malus, care ține cont de istoricul șoferului din ultimul an. Vor primi puncte șoferii care nu au produs niciun accident pe durata valabilității politei și vor fi sancționați, tot prin puncte, cei care au produs accidente, în aceeași măsură. Punctele se transformă în reduceri (sau în plată suplimentară) în momentul întocmirii noii asigurări RCA.
Asigurarea RCA acoperă mai multe lucruri, printre care pagube materiale (avarii ale altor vehicule, distrugeri materiale), dar și vatamari corporale sau deces. Este obligatorie în fondul numărului de accidente auto care se petrec anual pe teritoriul României. Asigurarea RCA poate fi întocmită pentru o perioadă cuprinsă între 1 luna și 12 luni.
Polita de asigurare CASCO: ce influențează acest tip de asigurare și care sunt beneficiile suplimentare
Când vine vorba de polița de asigurare CASCO, aceasta vine cu mai multe avantaje, nu doar despăgubirea șoferilor în caz de accident. Spre deosebire de asigurarea RCA, această poliță auto este facultativă și nu vi se impune întocmirea acesteia dacă doriți să circulați pe drumurile publice.
Cu toate acestea, asigurarea CASCO vă poate fi de mare folos. Este recomandată obținerea politei CASCO pentru că aceasta acoperă lucruri precum pagubele cauzate de vremea extremă, furtul mașinii, avariile sau acțiunile de vandalism care pot distruge masina.
Prețul asigurării auto CASCO este influențat de aceiași factori ca și asigurarea RCA, mai puțin de sistemul bonus-malus. Pentru mașinile luxoase se impune o franșiză, deoarece costul reparațiilor în cazul unei mașini scumpe este direct proporțional cu valoarea acesteia, adică foarte ridicat.
Un lucru de reținut aici este că o mașină cu vechime de peste 20 de ani s-ar putea să fie respinsă în cererea de întocmire a poliței CASCO. Așadar, nu are rost să inițiați procesul de achiziționare a unei polițe CASCO dacă aveți un autovehicul foarte vechi.
Acte necesare pentru a întocmi o asigurare RCA sau CASCO
Un proprietar are nevoie de următoarele acte pentru a putea întocmi o poliță RCA sau CASCO:
- documentul care atestă identitatea posesorului
- cartea de înmatriculare a autovehiculului
Va fi nevoie și de o cerere care să cuprindă date precum adresa, CNP-ul sau CUI-ul posesorului/companiei la care lucrează posesorul, date despre autovehicul cum ar fi felul, tipul, marca sau modelul acestuia, informații tehnice sau alte date despre mașină cum ar fi numarul de înmatriculare, numar locuri, masa maxima sau capacitatea cilindrica.
Ce se întâmplă dacă ești prins fără polita RCA valabila
Amenzile care se dau în cazul persoanelor prinse fără asigurare RCA sunt cel puțin egale cu suma pe care ar trebui șoferul să o plătească pentru a întocmi polița, dar de cele mai multe ori sunt mult mai mari. În caz general, sumele nu sunt mai mici de 2000 de lei și există posibilitatea să se mărească de la an la an.
În cazul cel mai nefericit, șoferul prins fără o poliță de asigurare RCA pe teritoriul României riscă dosar penal pentru infracțiune. Trebuie să fiți foarte atenți, pentru că amenzi riscă și cei care au întocmit o asigurare RCA dar nu o au în posesie în momentul respectiv.
Este foarte important să apelați la case de asigurări RCA acreditate de Autoritatea de Supraveghere Financiară și să nu încercați să obțineți asigurări de la persoane neautorizate. Veți cheltui mai mult decât este necesar și riscați pagube financiare mai mari. Piața asiguratorilor nu este foarte largă, dar cuprinde suficiente case de asigurări cum ar fi Groupama, Asirom sau Allianz-Tiriac.
Procesul de obținere a asigurarii RCA online
Digitalizarea a afectat pozitiv și procesul de întocmire a polițelor auto. Un proprietar poate obține acum o asigurare RCA online, mult mai rapid și mult mai simplu. Tot ce trebuie să faceți este să folosiți un calculator, care vă poate oferi date exacte cu privire la sumele pe care trebuie să le plătiți, în funcție de criteriile personale.
Procesul este unul foarte simplu, orice proprietar poate folosi gratuit calculatorul. Trebuie doar să vă introduceți datele exacte de identitate. Prin intermediul online, puteți câștiga timp și puteți lua legătura cu orice asigurator imediat ce ați analizat ofertele.
Pint.ro, broker de asigurare vă pune la dispoziție un calculator performant, util atât pentru persoana fizică, cât și pentru cea juridica. Tot procesul se va desfășura online, echipa Pint fiind gata să vă ajute cu orice problemă întâmpinată. Tot pe site-ul Pint.ro, găsiți mai multe informații despre domeniul de asigurari RCA, mai ales la secțiunea de blog.