Dacă la Lugoj încă mai există străzi neasfaltate și iluminat stradal cu tehnologie învechită, la doi pași de municipiul de pe Timiș, o comună se poate mândri cu drumuri și străzi, complet asfaltate și urmează să se realizeze un sistem de iluminat ultramodern cu leduri și control electronic de la distanță.
În doar câțiva ani, în Comuna Coștei s-a reușit implementarea unor proiecte de modernizare a drumurilor și străzilor pe toată suprafața unității administrativ-teritoriale, care cuprinde localitățile Coștei (Coștei+Sâlha-2018), Țipari (2020), Păru (2020), Hezeriș (2015), Valea Lungă (2017).
Ultimele lucrări de anvergură au vizat pe parcursul lunii decembrie localitatea Țipari, unde s-a lucrat la asfaltarea a 20 de km de drumuri, pe 13 străzi. Tot în această perioadă s-au executat lucrări de asfaltare și în localitatea învecinată, Păru, unde pe lângă străzile din intravilan s-a asfaltat și drumul ce duce, printre terenurile agricole, spre Gruni (localitate aparținătoare de Belinț).
“Banii au provenit din două proiecte, prin programul PNDL cu 200.000 de euro și din fonduri europene cu 150.000 de euro. La sfârșitul verii a fost asfaltat și drumul care duce la Gara Coștei, dar și drumul de legătură dintre Coștei și Jabăr, pe la Gara Jabăr, până la hotarul cu această localitate, dincolo de calea ferată, astfel că au mai rămas doar 600 de metri de drum ce trebuie asfaltați de Primăria Boldur, pentru a fi realizată o nouă legătură complet moderniză din Coștei până la Timișoara, prin Racovița și Buziaș”, a precizat Petrică Carebia, primarul din Coștei.
Noi lucrări edilitare sunt așteptate în perioada următoare la Coștei și Sâlha, unde este programată punerea în execuție a unui sistem modern, de ultimă generație, pentru iluminat nocturn cu leduri, care va înlocui rețeaua stradală modernizată în urmă cu câțiva ani, pe baza becurilor economice.
Noul proiect a fost aprobat și va fi finanțat din fonduri europene, valoarea estimată fiind de 100.000 de euro.
Pentru startul implementării proiectului mai este nevoie doar de avizele de la Enel și predarea amplasamentului.
Un alt proiect de două milioane de euro, prin fonduri europene, tot pentru comuna Coștei așteaptă să primească undă verde, obiectivul urmărit fiind finalizarea canalizării la Sâlha și Păru, precum și schimbarea vechii rețele de apă, care a fost instalată în anii 80 pe străzile din Coștei, dar și realizarea de noi foraje de apă pentru creșterea capacității de asigurarea a necesarului de apă și îmbunătățirea presiunii din sistem.
Prin investițiile din ultimii ani localitățile din jurul Lugojului și-au îmbunătățit semnificativ infrastructura de utilități ajungând chiar să depășească condițiile oferite la oraș.