Valentin Kovacs, fermier din Pietroasa Mare, comuna Victor Vlad Delamarina şi unul dintre cei mai importanţi agricultori din zonă îşi vinde produsele exclusiv în străinătate.
Valentin Kovacs, fermier din Pietroasa Mare, comuna Victor Vlad Delamarina şi unul dintre cei mai importanţi agricultori din zonă îşi vinde produsele exclusiv în străinătate.
„Eu dau totul numai la export. Grâul merge în Egipt, porumbul nu m-am decis încă unde să-l dau, în Italia, în Germania sau în ţările arabe. Ţările arabe au avantajul că în 24 de ore banii au intrat în cont şi dau preţul cel mai bun”, ne-a declarat acesta.
Anul trecut, producţia strânsă de pe sutele de hectare pe care le cultivă a mers la export, excepţie făcând un singur beneficiar din România care a luat o cantitate mai mică de porumb, 100 de tone, dar care este un client fidel de câţiva ani.
„Acum, deja am fost contactaţi şi avem încheiat un precontract. Chiar şi pentru anul viitor aproape toată suprafaţa pe care o lucrez cu diverse produse este deja contractată. Dacă pot semăna grâul, din cauza secetei, aş putea cultiva şi 1.000 de hectare de grâu, că am solicitări pentru toată cantitatea”, ne-a mai spus Valentin Kovacs. Un aspect demn de menţionat este cel al lipsei intermediarilor în cazul exporturile pe care le face, cu excepţia unei firme agreate pentru cântar şi analize.
Din punctul său de vedere, sunt uşor de găsit beneficiarii externi pentru produse agricole. Trebuie numai îndeplinite câteva cerinţe.
„Trebuie să fii firmă statornică şi să produci cantităţi mari, că pentru 50-60 de tone nu discută nimeni cu tine.
Apoi nu rămâne decât să-ţi promovezi activitatea, un produs agricol pe care îl cunosc toţi. Pe noi, pagina de internet ne-a ajutat să fim contactaţi de partenerii externi”, a continuat fermierul din Pietroasa Mare.
Preţuri mai mari din cauza secetei. Toate aceste lucruri bune sunt umbrite însă, de seceta care s-a abătut peste România. Din cauza ei, în situaţia cea mai bună, producţiile sunt sub jumătate faţă de anul trecut, cum este cazul la porumb unde s-au strâns 26 de tone la hectar la porumb siloz, faţă de 90 tone în 2011.
La floarea soarelui se va obţine o producţie de 40-50% faţă de anul anterior, iar la soia situaţia este aproape dramatică, doar 15% în comparaţie cu 2011, adică 500 – 600 de kg la hectar faţă de trei tone. Singurul lucru bun din punctul de vedere al celor care lucrează pământul este preţul cu care îşi pot vinde produsele, aproape duble faţă de anul trecut. „Floarea soarelui este acum 2,4 – 2,5 lei şi încă mai creşte, faţă de anul trecut când se dădea 1,4 lei. Porumbul anul trecut se vindea în jurul a 60 de bani kilogramul, iar acum sunt oferte de 1,2 lei pentru acelaşi kilogram. Iar soia, care se comercializa cu 1,2-1,3 lei, acum este pe la 2,6 lei kilogramul”, a încheiat Valentin Kovacs.