Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, a finalizat în cursul lunii septembrie achiziţia în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, a finalizat în cursul lunii septembrie achiziţia în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Trei firme maramureşene, Taina Lemnului SRL Ocna Şugatag, Rustic Construct SRL Baia Mare şi Euras SRL Satu Mare se vor ocupa de reabilitarea a şapte biserici de lemn din zona Făgetului.
Cele mai multe lucrări le va executa firma din Baia Mare, care va reabilita bisericile de lemn din Băteşti, localitate aparţinătoare de oraşul Făget, din Margina, din Poieni – comuna Pietroasa şi din Zolt – comuna Fârdea. Pentru biserica din Băteşti, Rustic Construct va încasa peste 653 de mii de lei.Lucrările de restaurare la biserica din Poieni au fost adjudecate pentru valoarea de 754,4 mii lei, iar pentru cea din Zolt se vor plăti 748.000 de lei. Cea mai mare sumă pe care o va încasa firma băimăreană este pentru refacerea bisericii de lemn din Margina, 1.299.652 lei.
Societatea comercială Taina Lemnului din Ocna Şugatag a câştigat achiziţiile electronice pentru reabilitarea bisericilor de lemn din Groşi şi Bulza, sate ce aparţin de comuna Margina.
Prima lucrare a fost adjudecată la o valoare de aproximativ 975.000 de lei, în vreme ce pentru a doua Statul Român va plăti suma de 1.035.740 de lei.
Ce-a de şaptea biserică de lemn care va intra în renovare este cea din Dubeşti şi va fi executată de firma sătmăreană Euras contra sumei de 752.826 lei. În total, bugetul statului va plăti 6.219.024 lei (fără TVA) pentru cele şapte biserici declarate monumente istorice ale României.
Principalele lucrări care trebuie executate la cele şapte biserici sunt de conservare – restaurare prin refacerea infrastructurii, printre care putem enumera rigidizarea pereţilor, revizuirea şi restaurarea grinzilor, a bolţilor şi a tavanelor, refacerea turnurilor, a şarpantelor şi a învelitorilor de sită, tratamente biologice şi ignifuge, amenajări exterioare, instalaţii electrice şi montarea de paratrăsnete.
Însă în zona Făgetului se mai găsesc şapte biserici de lemn, toate monumente istorice şi toate având nevoie de reparaţii la fel de mari ca cele ce vor demara în curând.
Printre ele, bineînţeles, sunt cele din Crivina de Sus, Coşeviţa, Româneşti, Curtea şi din Povergina, pentru care Guvernul României, a emis o hotărâre în cursul anului trecut de alocare de fonduri, prin Ministerul Dezvoltării condus atunci de Elena Udrea, în vederea reabilitării lor, bani care nu au mai ajuns niciodată la destinaţia stipulată chiar în Monitorul Oficial al României.