Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.
”Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.
Astfel, în Timiș, implicit în Lugoj și zona arondată, până în 3 martie, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean desfășoară activități informativ-preventive pe această linie, atât în școli cât și în întâlnirile ce au loc față în față cu cetățenii. În anul 2021, polițiștii din cadrul I.P.J Timiș au intervenit la 54.201 intervenții la 112, iar în 2965 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.
Poliția reamintește tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol.
În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor! Legislația din România prevede că ”alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.