Furnizarea apei potabile prin reţeaua publică va fi stopată în cartierele de case din Lugoj şi Măguri.
Mai multe contracte cu operatorul local care gestionează sistemul de alimentare cu apă a populaţiei vor fi executate pentru nerespectarea obligaţiilor de plată.
Restanţele mari la casieria unităţii, pentru apa consumată, îngreunează finanţarea administrării instalaţiilor de captare, pompare şi distribuire a apei potabile în tot municipiul.
Meridian 22 va recurge în perioada următoare la măsuri de forţă, în încercarea de a limita situaţia critică din contabilitate şi de a-şi recupera banii de la beneficiari. După mai multe încercări de a convinge abonaţii să-şi onoreze obligaţiile financiare, societatea lugojeană este nevoită să debranşeze datornicii de la reţea pentru a-şi redresa situaţia economică.
„Suntem pe cale să întrerupem apa celor care au acumulat datorii mari. Neîncasarea banilor crează probleme în activitatea societăţii şi în relaţiile cu furnizorii de utilităţi şi materiale, cu care lucrăm”, a explicat Florin Iovescu, directorul tehnic al Meridian 22.
Pe listă pentru debranşare figurează în jur de 1000 de case din Lugoj şi Măguri.
Sumele neachitate se ridică la peste 96.000 de lei. Casieria nu a mai încasat de la rău platnici, niciun ban, de aproape jumătate de an.
„Acţiunea noastră urmăreşte restanţele mai vechi de 90 de zile. Sunt multe cazuri unde s-au adunat sume mari de bani”, a precizat Florin Iovescu.
Recuperarea banilor va fi dificilă după debranşare mai ales în cazul celor care au acumulat datorii consistente. În evidenţe figurează restanţe care ajung şi până la 7.000 de lei pentru un singur abonat.
Problemele cu încasarea banilor de la populaţie a rămas nerezolvată de mai mulţi ani.
Periodic se acumulează restanţe mari, care apoi sunt recuperate cu dificultate apelându-se de multe ori la instanţă.
Societatea s-a confruntat cu o situaţie similară şi în 2014, când angajaţii au debranşat casele unde consumul de apă nu a fost plătit.
„Anul trecut am acţionat în teren şi am oprit apa la mai multe poziţii, până când am primit banii datoraţi. Ulterior situaţia încasărilor s-a mai echilibrat. Rebranşarea se face însă pe cheltuiala abonaţilor şi costă în jur de 1100 de lei”, a spus Florin Iovescu.
Lipsa lichidităţilor a pus sub semnul întrebării, în mai multe rînduri funcţionarea Meridian 22 şi implicit a serviciilor de apă şi canalizare din oraş.
Anul acesta problemele s-au agravat, unitatea fiind la un pas de faliment.
Demersurile împotriva rău platnicilor de la case vor continua şi la cei din cartierele de blocuri precum şi la agenţii economici.