Noile generații sunt tot mai preocupate să găsească soluții la problemele cu care se confruntă în prezent omenirea, în special în sfera sănătății. Este și cazul tânărului lugojean Andrei Țenescu (foto – al doilea din dreapta), student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, care a dezvoltat împreună cu alți trei colegi o aplicație care citește radiografii.
Cei patru studenți, Andrei Țenescu, Ștefan Iarca, Bogdan Bercean și Cristian Avramescu, avându-l drept mentor pe prof. Sebastian Fuicu, formează împreună VisionX, o echipă care a creat o aplicaţie medicală ingenioasă, care folosește inteligenţa artificială pentru a stabili un diagnostic după citirea radiografiilor.
Concret, în aplicație este introdusă o radiografie, aceasta este analizată cu ajutorul algoritmilor creați de tineri, iar apoi este afișat rezultatul sub forma unei liste cu posibile diagnostice și totodată, o hartă cu zonele care prezintă anomalii.
”Aplicația ia o radiografie, recunoaște ce parte a corpului este reprezentată acolo, de exemplu, mână, piept, picior și începe să recunoască anomaliile din zona respectivă. Momentan funcționează doar pentru piept, dar lucrăm și la alți algoritmi pentru alte zone ale corpului. Aplicația poate fi folosită de oricine, în momentul acesta este gratuită, iar în viitor o să vrem să oferim posibilitatea ca, pentru o sumă de bani, oamenii să fie puși în legătură cu un specialist, pentru a primi o părere avizată”, explică studentul Andrei Țenescu.
Membru Mensa România
Algoritmii cu care au lucrat studenții pentru dezvoltarea aplicației se bazează pe un studiu realizat de Universitatea Stanford din California, Statele Unite.
Lugojeanul Andrei Țenescu a fost elev la Colegiul Național ”Iulia Hasdeu” și a fost pasionat încă din clasa a IX-a de informatică și tehnologie, fiind hotărât să urmeze acest drum în continuare.
Tânărul este de asemenea membru al Mensa România, o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica și pune în legatură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență. Singurul criteriu de admitere în Mensa este să aibă un coeficient de inteligență (IQ) suficient de ridicat pentru a se clasa între primii doi dintr-o sută, din punctul de vedere al inteligenței.
Împreună cu echipa VisionX, Andrei Țenescu a câștigat numeroase premii la concursurile de specialitate, printre care premiul I și 3000 de dolari la Big Idea Challenge, concurs organizat de Microsoft. Cei interesați pot accesa aplicația la adresa https://visionx.azurewebsites.net/login.
”Am participat la finalul lui februarie la Big Idea Challenge, un concurs de idei global unde am luat locul I, am mai fost acum la Morpheus Cup în Paris unde am luat premiul pentru cea mai bună aplicație, categoria Best Deeptech Project, și la Innovative Idea Battle, la Budapesta, unde am fost în primii opt și am trecut mai departe la etapa din Viena”, a declarat Andrei Țenescu.
Cei patru studenți concurează acum la Imagine Cup, competiție în cadrul căreia au trecut de etapa națională, fiind acum la faza pe Europa Centrală și de Est, de unde primele patru echipe se califică la etapa mondială de la Seattle având șansa să câștige un premiu de 100.000 de dolari.