O mare şansă la viaţă pentru pacienţii cu cancer incipient, poate fi caracterizată aducerea la Spitalul Municipal din Lugoj a unui microscop ultraperformant.
Acesta poate depista formele de cancer în faza incipientă, etapă în care se poate interveni cu succes prin tratament, în marea majoritate a cazurilor.
Este un microscop de ultimă generaţie, definit de medicii de specialitate ca un „Mercedes Benz” al aparatelor de acest gen. La Lugoj, el ajută marea masă a pacienţilor lipsiţi de posibilităţi materiale şi care nu pot apela la clinici private scumpe.
Microscopul biologic Olympus CX 22 LED a fost adus la Lugoj în cadrul parteneriatului dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, autorităţile locale lugojene şi Spitalul Municipal.
„Începând cu deschiderea anului universitar pentru asistenţi medicali generalişti şi mai nou, pentru asistenţi medicali farmacişti, am avut discuţii legate de necesităţile stringente ale spitalului nostru. Am înaintat către Conducerea UMF, reprezentată de prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul UMF, o listă cu necesarul de aparatură medicală. Priorităţile sunt: neurologie – secţia medicală, compartimentul de anatomie patologică şi secţiile chirurgicale – chirurgie generală, traumatologie, ORL şi oftalmologie. Ca urmare, săptămâna trecută ne-a sosit în cadrul spitalului un microscop binocular cu imersie de înaltă calitate. Aparatul a fost achiziţionat de UMF şi este dat în folosinţă Spitalului din Lugoj, în cadrul parteneriatului de comodat”, ne-a declarat ec. Florin Voichescu, manager la Spitalul Municipal din Lugoj.
„Aparatul face diagnosticul histo-patologic al pieselor post-operatorii. Mai pe înţeles, spune dacă e sau nu cancer, după analiza probelor trimise de la ginecologie, gasteroenterologie, în general de la secţiile chirurgicale”, spune dr. Alexandru Szucs, medic primar, care adaugă că microscopul e folosit şi la diagnosticul citopatologic, prin testul de cancer la nivel vaginal, cervical etc.
„Ca şi performanţă, acest Olympus este Mercedesul microscoapelor, nu am crezut vreodată că voi avea ocazia să lucrez pe aşa ceva. Sunt foarte mari şanse de a rezolva de la început problemele depistate şi se adresează pacienţilor care nu au bani, pentru că aparatul funcţionează la spital şi nu la particulari. Mulţumim UMF Timişoara şi conducerii SML pentru colaborarea realizată”, a conchis dr. Szucs.
Valoarea unui astfel de microscop este în jur de 2.500 de euro.
Anul acesta, prin acelaşi parteneriat, va mai sosi un termostat pentru parafină, necesar prelucrării testelor chirurgicale.