Consiliul Județean Timiș a extins capacitatea de lucru a stației care se ocupă cu prelucrarea levigatului care rezultă din depunerea deșeurilor la deponeul de la Ghizela.
Dacă investiția nu era efectuată la timp, Timișul era pasibil de a fi amendat din cauza faptului că acest levigat nu era tratat corespunzător. În acest moment, la Ghizela există cea mai modernă stație de tratare a levigatului din România.
”Județul Timiș are, la Deponeul de la Ghizela, cel mai modern și eficient sistem de tratare a levigatului din România, cu o capacitate mai mult decât suficientă pentru a trata corespunzător această substanță nocivă rezultată în urma depozitării deșeurilor pe groapa de gunoi. Nu a fost un proces simplu, dar fiind o prioritate pentru acest mandat, am depus toate eforturile să transform promisiunea în realitate. Pe termen lung, planul este să ne atingem obiectivele și să depozităm din ce în ce mai puțin pe groapa de gunoi. Dar asta o să se întâmple abia după ce o să reușim să implementăm cu succes sistemul <Plătește pentru cât arunci>, implementând totodată pubela maro pentru deșeuri biodegradabile, modernizând stațiile de sortare și retehnologizând întreg sistemul, crescând astfel calitatea deșeurilor colectate”, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Substanța rezultată în urma depunerii deșeurilor la Ghizela ajunge prin intermediul unei țevi în Bega și dacă nu e tratată poate produce incidente ecologice, chiar internaționale.
Deversarea levigatului în albia unui râu este o situație extraordinar de gravă. Se poate ajunge la mortalitate piscicolă și la alte efecte. Poate fi chiar un incident transfrontalier, pentru că Timișul trece la sârbi și se varsă în Dunăre.