
Apa de la fântânile lui Martinescu este bună de băut, este concluzia inspectorilor DSP Timiş în urma controalelor din acest an.
Direcţia de Sănătate Publică a monitorizat în aproape trei luni nu mai puţin de 120 de fântâni publice din judeţ. Dintre acestea, 30 sunt din Lugoj.
Laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş a realizat 717 analize bacteriologice şi 3.346 analize chimice pentru fântânile din cele două municipii ale Timişului. Concluzia e că apa din aceste foraje poate fi consumată fără nicio grijă.
Fântânile din Lugoj au fost închise de mai multe ori pe parcursul anului trecut din cauza calităţii apei. Spre exemplu, în luna august, apa de la artezica din capătul străzii Cernei avea un aspect tulbure, lăptos.
În Micro V fântâna a fost închisă de mai multe ori, iar în luna septembrie, nici cea de-a patra analiză efectuată de către DSP nu a ieşit favorabilă.
În alte situaţii apa care curgea la fântână era atât de caldă, încât deforma recipientele de plastic ale oamenilor.
„Apa potabilă trebuie să se încadreze în nişte parametri microbiologici şi fizico-chimici care sunt prevăzuţi în legislaţie. Medicii, chimiştii şi biologii de la laboratorul nostru tocmai asta analizează – dacă probele se încadrează în marja acceptată legal a parametrilor. Sunt măsurate, de pildă, ingrediente precum calciu, fier, mangan, zinc, clor, amoniu, bacterii coliforme, dar şi culoarea apei, duritatea ei etc.”, precizează Dana Şpac, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
La Lugoj, există 38 de fântâni stradale, cu adâncimi cuprinse între 100 şi 130 de metri. Întreţinerea lor tehnică şi schimbarea robinetelor de vară-iarnă costă 230.000 lei pe an, iar analizele de calitate ale apei – 60.000 de lei pe an.