Într-o conferinţă susţinută la Casa de Cultură a Municipiului, coregraful Puiu Munteanu, coordonatorul ansamblului popular „Lugojana”, a arătat presei noile echipamente de prezentare a ansambluilui. Este vorba despre 40 de tricouri pentru dansatori (20 pentru băieţi şi alte 20 pentru fete), plus încă 30 de tricouri pentru „juniori”, toate inscripţionate şi personalizate cu numele purtătorilor. Achiziţionarea şi inscripţionarea au fost posibile prin intermediul Asociaţiei Culturale „Ana Lugojana”, legal constitute, care va promova proiecte menite să atragă fonduri pentru ansamblul lugojean.
Puiu Munteanu a enumerat apoi activităţile prevăzute pe 2016, care implică şi deplasări ale Ansamblului Lugojana peste hotare. Acestea sunt programate la Iskele – Cipru (deplasare cu ansamblul de copii în perioada 17-26 aprilie), tot în Cipru, la Larnaka (30 iunie – 7 iulie) cu ansamblul de seniori, apoi la Festivalul de la Veliko Gradiste (Serbia), în perioada 12-15 iulie, ca o continuare a parteneriatului început acum doi ani. O prezenţă în premieră va fi la Susa, în Italia (4 – 8 august) iar în 25-28 august este programată deplasarea la Kriva Palanka, Macedonia. Invitaţii au mai sosit din Germania (Bittburg) şi Olanda.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, coregraful Puiu Munteanu a ţinut să amintească prezenţa în premieră a Ansamblului Lugojana la Festivalul Internaţional de la Assuan, desfăşurat luna trecută în Egipt.
„A fost o experienţă extraordinară şi o spun în cunoştinţă de cauză, ca unul care am împlinit 40 de ani de activitate artistică neînteruptă pe scenă şi 30 de ani de cînd am participat la primul festival internaţional. Gazdele au invitat din fiecare ansamblu doar patru-şase perechi de dansatori, ca urmare numărul formaţiilor participante din alte ţări a fost de 15. Festivalul a fost bine organizat, cu spectacole în fiecare zi, mai puţin o zi dedicată unei călătorii pe Nil, între Cairo şi Assuan, cu vizitarea Tempului lui Ramses în 22 februarie, ceea ce a fost şi o lecţie de istorie pentru dansatori”, a spus Puiu Munteanu, care a arătat distincţiile primite de ansamblul lugojean din partea organitorilor egipteni şi a Guvernatorului Provinciei Assuan.
Se intenţionează aducerea în premieră la Lugoj, printr-un parteneriat cu organizatorii festivalurilor folclorice din Aiud şi Sibiu, a unui ansamblu de foarte bună calitate dintr-o ţară africană, Burundi.
Un capitol aparte a fost acordat decernării Brevetului UNESCO (organism al Naţiunilor Unite) jocului bărbătesc „Sorocul”, dans emblematic al Banatului de câmpie. Coregraful Puiu Munteanu i-a dedicat acestui dans popular nu numai lucrarea de diplomă, ci şi numeroase alte manifestări şi simpozioane, în vederea integrării sale în patrimoniul cultural al umanităţii.
La finalul conferinţei de presă, maestrul Puiu Munteanu a spus că Pasărea Rock şi Mirela Petrean vor fi capete de afiş la Ruga Lugojană din acest an, iar pe lista aflată în „stand by” se mai găsesc trupele Taxi şi Compact.