Primăria Lugoj a reabilitat monumentul Ana Lugojana din spatele clădirii administrative. În ultima perioadă, acesta ajunsese un coş de gunoi, cu geamurile sparte şi piesele rupte. Lucrările de reabilitare efectuate în prezent au repus în funcţiune şi mecanismul statuii care simboliza breasla meseriaşilor de pe vremuri.
După mai multe încercări în care administraţia locală a intenţionat să schimbe radical imaginea grupului statuar care o reprezintă pe Ana Lugojana, aceasta a fost reabilitată.
Timp de câteva zile, Direcţia de Urbanism şi Patrimoniu a efectuat lucrări de reabilitare care au constat în completarea şi repararea figurinelor, inclusiv vopsirea acestora, completarea vitrinelor din sticlă, repararea şi vopsirea elementelor metalice ce reprezintă motive muzicale. De asemenea, s-a curăţat soclul din mozaic şi s-a completat şi etanşat tabla de pe acoperiş. Sunt păstrate elementele monumentului original, însă motoraşul care acţiona statuia nu mai există.
Prima variantă a monumentului a fost construită în anul 1975 de către Tiberiu Demeter, un lugojean inimos, care a donat-o oraşului. După aproximativ un an de la amplasarea statuii în centrul oraşului, aceasta a fost demontată de către responsabilii cu activitatea culturală din municipiu, pe motiv că monumentul nu este operă de artă. După cum susţine fiul celui care l-a realizat, nici nu s-a dorit a fi un element artistic.
„Nu s-a vrut de la bun început să fie un monument artistic. Era strict un ceas mecanic, ce cânta din oră în oră Ana Lugojeana şi era simbolul meseriaşilor”, ne-a declarat dr. Dan Traian Demeter.
Monumentul reprezentativ al lugojenilor a ajuns la un moment dat într-o stare avansată de deteriorare, geamuri sparte, piese rupte, bucaţi lipsă şi foarte multă mizerie.