Dacă tot este decembrie luna cadourilor şi a sărbătorilor hibernale, s-a deschis sezonul şila premii. Peste tot se organizează baluri, gale, târguri şi chermeze, iar la televizor se difuzează ceremonii care au avut loc chiar înainte de aprinderea luminiţelor festive prin oraşe.
De pildă, gala APTR ajunsă la semijubileu (25 de ani de fiinţare a breslei teleaştilor din România) şi-a desemnat laureaţii.
Pentru prima oară după atâţia ani nu a mai fost amfitrioană d-na prof. univ. dr. Manuela Cernat, din motive care ne scapă.
Restul echipei era pe baricade, de la prezidentul APTR, regizorul Dan Necşulea la acad. Nicolae Breban ori realizatoarea Lucia Hossu Longin.
ProTv a lipsit din competiţie din motive de frondă pe care doar reprezentanţii postului le ştiu, aşa că tolba de daruri/premii s-a revărsat generos către TVR şi Antene.
De altminteri s-au acordat distincţii de merit şi pentru întreaga activitate până în prezent (Mihai Gâdea, Sandra Stoicescu etc). Totul semăna cu o agreabilă sărbătoare în familie, cu relativ puţine surprize ori suspans.
A mai fost bifată o ediţie APTR, de data asta aniversară, şi toată lumea prezentă a fost supermulţumită şi relaxată.
Urmând tradiţia, emisiunea vodevil a lui Capatos, Bordea & Silviu Andrei cu entertaiment lansat a la Cruduţa şi Ana Mocanu a oferit pe categorii şturlubatice premii pe care dacă esti om serios şi cu mintea la cap nu ţi le-ai dori prin vitrine.
Se speria gândul dacă vezi unele personaje care se fâţâie pe platou.
Artizanul şef al ”Show-ului păcătos” a primit (el şi întreaga echipă) unicul premiu din carieră de la colegii marca ”Antena Stars” pentru suita de ediţii achetă legate de tragedia de la Clubul ”Colectiv” (au fost seri apăsătoare, când băşcălia consacrată a lăsat loc sobrietăţii, fireşte în răspăr totul cu esenţa emisiunii, divertismentul fiind total abandonat în favoarea încercării de a desluşii cauze şi culpabilităţi).
Fie şi tardive, o parte din concluzii ar trebui să reprezinte semnale de alarmă pentru toţi patronii de localuri şi organizatorii de evenimente care au conştientizat brusc imensa responsabilitate pentru viaţa fiecăruia dintre cei care îi vizitează.
La doi ani de la rebranduire, ”Antena 2”, devenită ”Antena Stars” şi-a desemnat şi ea laureaţii într-o gală strălucitoare ”Star Awards”, comperată de colegii de trust Cristi Brancu şi MihaiMorar, în ambianţa de lux sofisticată marca ”Diplomat”.
În ultimele săptămâni, publicul a avut răgazul să aleagă din 7 nominalizaţi la 7 categorii, numele favorit. În gală ne-au ieşit la numărătoare doar 6 (pare-se că a lipsit ”Cuplul anului”, dar a fost înlocuit cu premii speciale ”Star salvator” pentru Leonard Doroftei, Pepe) şi anume: premiul pentru întreaga carieră ”Forever Stars” (Tamara Buciuceanu-Botez); ”Family Stars” (Adela Popescu&Radu Vâlcan, proaspăt însurăţei); evenimentul anului (Gala Chapeau); hitul anului 2015 (Andra şi al său Niciodată să nu spui niciodată); starul masculin al anului (Gabriel Cotabiţă); starul feminin al anului (Delia). S-a cântat ”Forever Young”, s-a toastat în cinstea postului, au fost patru ore de veselă delectare, întrerupte de calupurile publicitare care le susţin salariile echipei postului ce dezbate cu fervoare mondenităţile zilei, pentru un rating cât mai bun.
*Opera Naţională Română din Timişoara l-a inclus în cadrul unei ceremonii emoţionante, cu prilejul unui spectacol de sărbători cu Boema pucciniană pe dirijorul italian David Crescenzi, statornic colaborator al instituţiei în rândul societarilor de onoare ai teatrului liric.
În aşteptarea difuzării la TVR a concertului ”Cele 3 dive”, melomanii au avut prilejul de a fi ascultat transmisia radiofonică live a evenimentului, avându-l la pupitru pe maestrul Crescenzi. Orchestra Naţională şi Corul Academiei Radio (dirijor Dan Mihai Goia) i-au avut ca invitaţi pe sopranele Teodora Gheorghiu şi Iulia Isaev, mezzosoprana Liliana Ciucă Mattei, iar ca oaspete special pe tenorul de perspectivă Ştefan Pop.
Programul a inclus pagini muzicale scrise de Bizet, Ceaikovski, Fr. Gruber, Mozart, Ponchielli, Puccini şi Verdi, şaisprezece secvenţe sonore deo mare frumuseţe şi reprezentativitate pentru culmile de inspiraţie ale slujitorilor artei lirice. Aplauzele şi emoţionantele ”standing ovations” din final au confirmat generoasa idee a organizatorilor unei manifestări ajunsă la cea de-a cincea ediţie, cu alternări de protagonişti şi surprize spre bucuria liricofililor devotaţi pasiunii lor neostenite pentru reverberaţiile Marii Muzici.