Anorexia nervoasă face parte din categoria tulburărilor de alimentaţie.
Criterii de diagnostic
- Primul simptom se referă la autoinducerea înfometării până la un grad semnificativ.
- Al doilea este menţinerea unei cure de slăbire necruţătoare şi/sau teama morbidă de îngrăşare.
- Al treilea criteriu este prezenta unor semne si simptome medicale provocate de înfometare – simptomatologie fiziopatologică. În trecut, amenoreea de cel puțin trei luni consecutive era obligatorie.
- Anorexia mentală este adesea, dar nu întotdeauna, asociată cu perturbări ale imaginii corporale (dismorfofobie corporală).
Există două tipuri de anorexie mentală, care prezintă multe caracteristici comune, existând frecvent posibilitatea de a trece dintr-una în alta:
- tipul restrictiv – forma clasică de anorexie nervoasă
- tipul cu mâncatul compulsiv/purgare
În forma clasică de anorexie nervoasă, prezentă în aproximativ 50% din cazuri, ingestia alimentară este foarte restricţionată (frecvent cu un consum de mai puţin de 300 – 500 calorii pe zi şi nici un gram de grăsime) şi pacientul poate face compulsiv exerciţii fizice epuizante.
În al doilea subtip, cu mâncat compulsiv/purgare (bulimie), pacienţii alternează perioade de urmare a unor diete riguroase cu episoade de mâncat compulsiv şi/sau folosirea intermitentă a purgativelor. Aprecierea mâncatului compulsiv poate fi făcută subiectiv: categoric bolnavii mănâncă mai mult decât îşi doresc ei.
Printre simptomele anorexiei mentale se numără: scădere semnificativă în greutate, obsesia asupra formei corpului și greutății, căderea părului, piele uscată, unghii casante, furnicături în extremități – mâini și picioare, amețeală, chiar stări de leșin, palpitații – ritm cardiac neregulat, greutăți în memorare, constipație, dureri de stomac, dispariția ciclului menstrual la femei, încetarea dezvoltării fizice a adolescenților – creșterea în înălțime este stopată, anemie.
Referitor la comportamentul persoanelor ce suferă de anorexie mentală amintesc: numărarea caloriilor, cântăritul zilnic, nu se consideră niciodată îndeajunşi de slabi, fac sport excesiv de mult, deși sunt slabi, manifestă o repulsie față de orice fel de grăsimi, iau masa după un ritual anume ( de exemplu taie mâncarea în bucățele mici, folosesc farfurii mici, astfel încât mâncarea să pară mai multă, mănâncă mai mult alimente voluminoase, lichide sau expandate, pline de aer, dar cu conținut caloric scăzut – supe, pufuleți, iaurt ), se retrag în sine și nu mai comunică bine cu cei din jur, cu prietenii și familia. Unul dintre criteriile de diagnostic pentru anorexia nervoasă este tulburarea imaginii corporale. Tulburarea imaginii corporale se referă la tulburarea modului în care este percepută dimensiunea sau forma corporală, de exemplu, adolescenta pretinde că este grasă chiar dacă este slabă.
Efecte psihice: depresia, panică şi atacuri de panică, obsesii şi compulsii, retragerea în interior şi introspecţia, senzaţia de a se simţi grasă, afectarea gândirii, afectarea concentrării, obsesia asupra mâncării, gândire iraţională, sferă de interese din ce în ce mai îngustă, pierderea sinelui real