Pentru a beneficia de câteva zile de concediu medical, ai nevoie neapărat de o adeverinţă de salariat, dar şi de ceva bănuţi în buzunar. Odată cu adeverinţa se predă şi suma respectivă, care, în funcţie de zero-uri stabileşte şi numărul de zile.
Sistemul medical din România pierde în fiecare an milioane de euro din cauza internărilor fictive şi a concediilor medicale.
Peste 300 de milioane de euro se pierd anual pe zile de spitalizare false şi reţete prescrise unor bolnavi “sănătoşi”.
Autorităţile pot interveni în astfel de cazuri doar dacă angajatorii au suspiciuni şi cer o verificare. Potrivit Legii nr. 183/2015, angajatorul nu mai are dreptul de a verifica salariatul acasă, în perioada în care acesta beneficiază de concediu medical.
„Reglementarea este excesivă şi în practică s-a constatat că absenţa de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor”, se arată în expunerea de motive a legii.
Din datele furnizate de CJAS Timiș, în perioada ianuarie – decembrie 2015 au fost depuse un număr de 221.611 concedii medicale.
Numărul cererilor ajunse la CJAS nu este același cu al solicitanților de concediu de boală în anul respectiv.
Un om poate cere de mai multe ori concediu medical în decursul unui an, în funcție de problemele medicale pe care le are. Astfel, specialiştii estimează că numărul real al zilelor de concediu medical pe care angajaţii din Timiş le-au cumulat în 2015, ar fi de peste 1.100.000 de zile.
Cele mai multe pierderi le suferă companiile multinaţionale, unde numărul de muncitori care lipsesc “motivat” poate fi de câteva sute pe lună.
daca unu traieste bine si altul traieste rau media statistica e ca amandoi au o viata buna
daca unu mananca numa la restaurant si alti doar cartofi fierti media e ca sunt amandoi destul de bine hraniti din moment ce uni isi permit sa iese si in oras ,,,
deci nu e chiar totul asa de roz cum pare
alti poate nici nu au avut ce pune pe masa de sarbatori pe cand alti au fost in concediu ,,, dar media spune ca in timis oameni isi permit concediu de 3000 de ani… suna bine nu?
aici ma refer la ce e scris >>> spitalizare false şi reţete prescrise unor bolnavi “sănătoşi” ..<<< , daca isi permite asta nu intra in categoria celor care sunt cu adevarat bolnavi