Absolventă a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” în anul 2001, lugojeanca Anca Koczkas s-a afirmat pe plan universitar în Statele Unite ale Americii.
Absolventă a Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu” în anul 2001, lugojeanca Anca Koczkas s-a afirmat pe plan universitar în Statele Unite ale Americii.
După absolvirea Universităţii West Georgia, a obţinut o bursă în vederea obţinerii masteratului în limbi şi literatură hispanice. Vârf de lance al Catedrei de Studii Hispanice, Anca devenit asistent universitar la UNC Chapel Hill, una din cele mai vechi şi prestigioase universităţi de stat din Carolina de Nord.
Cetăţean româno-american, Anca visează să devină profesor la Harvard sau Columbia University. Ea crede că nu ar fi avut aceste rezultate dacă nu făcea liceul la Brediceanu. Deşi a terminat secţia engleză-germană, studiind engleza cu prof. Maria Teodorescu şi germana cu prof. Pestemia Beraru, la University of West Georgia s-a orientat spre limbile hispanice.
Anca Koczkas, afirmă că, la Universitatea din Georgia, unde a intrat în urma unui test standard, a fost primită cu multă curiozitate şi interes din partea profesorilor, „ceea ce în România se întâmplă destul de rar la nivel de facultate”. Odată ce s-a observat că este dispusă să studieze şi are potenţial, întreg colectivul de profesori a început să facă orice pentru a o ridica.
Lugojeanca a fost considerată „vârf de lance” de către Catedra de Studii Hispanice, condusă de o profesoară originară din Columbia, Cecilia Lee, şi formată dintr-un adevărat mozaic de naţionalităţi: prof. Kim Euisuk din Coreea de Sud, prof. Andres Xavier Echarri din Peru şi o americancă, prof. Bridgette Gunnels. Ea fost luată „în colimator” pentru a suplini la ore, încă din anul I, profesorii la orele de limba spaniolă, specializarea aleasă în SUA, pentru meditaţii gratuite cu studenţii şi pentru multe ore… suplimentare.
Premiul pentru întreaga activitate la Universitatea West Georgia!
Este adevărat, recunoaşterea a venit firesc, prin numeroase premii şi distincţii, dintre care cel mai important este Premiul Gordon Watson, obţinut în aprilie 2005, pentru întreaga activitate, de către colegiul de Onoare al Universităţii West Georgia.
În aceste condiţii, este firesc faptul că Anca a avut bursă de merit în fiecare an (6.000 de dolari anual), nefiind în situaţia de a-şi plăti singură studiile. A absolvit universitatea cu Diploma de onoare şi Magna cum Laude, fiind singura româncă dintre puţinii studenţi trecuţi pe lista Colegiului de Onoare.
Studii hispanice „on field”, în Spania şi Mexic
Chiar din timpul studenţiei, Anca a fost trimisă pentru proiecte în Mexic şi Spania, unde a cunoscut mari personalităţi ale culturii de limbă spaniolă, precum romancierul peruan Mario Vargas Llosa, care a vizitat şi România.
A participat inclusiv la proiecte în SUA, unde mediul universitar american doreşte să stabilească punţi cu comunitatea hispanică, cea mai mare comunitate de străini din SUA, doar cei stabiliţi ilegal fiind de peste 35 de milioane de persoane. Interesul pentru această comunitate şi specialitatea aleasă de Anca îi sunt de mare ajutor în carieră – este convinsă Anca Koczkas.
Bursă de 30.000 de euro pe an
Odată încheiate studiile, Anca a primit oferte pentru a preda ca asistent din partea a trei universităţi americane: University of Georgia – Athens, University of Kentucky şi UNC Chapel Hill din North Carolina.
A ales-o pe ultima, care i-a oferit cea mai mare bursă, de 30.000 $ pe an, timp de doi ani cât durează masteratul şi încă doi ani, până la doctorat. Din aceşti bani, 18.000 $ reprezintă plata taxelor de facultate, iar 12.000 plata pentru activitatea de asistent universitar.
Deşi sumele sunt consistente, Anca Koczkas ne-a declarat că nu banii, ci renumele universităţii Chapel Hill, i-a determinat alegerea. Oricum, episodul Chapel Hill reprezintă, în viziunea sa, doar un pas spre împlinirea carierei universitare în SUA.