Relativ recent, publicam în paginile „Redeşteptării” un serial dedicat copiilor talentaţi şi multipremianţi pe plan naţional şi chiar internaţional, de la Şcoala de Arte Frumoase „Filaret Barbu”. Mulţi dintre elevii educaţi aici au reuşit să îşi facă o frumoasă carieră în ţară, dar şi peste hotare. Deşi născută în Maramureş, Anastasia Cetverikova poate fi considerată un produs al şcolii muzicale lugojene, pentru că a studiat aici clarinetul timp de mai bine de patru ani, până în clasa a opta. Din ianuarie 2005, este stabilită în America.
Relativ recent, publicam în paginile „Redeşteptării” un serial dedicat copiilor talentaţi şi multipremianţi pe plan naţional şi chiar internaţional, de la Şcoala de Arte Frumoase „Filaret Barbu”. Mulţi dintre elevii educaţi aici au reuşit să îşi facă o frumoasă carieră în ţară, dar şi peste hotare. Deşi născută în Maramureş, Anastasia Cetverikova poate fi considerată un produs al şcolii muzicale lugojene, pentru că a studiat aici clarinetul timp de mai bine de patru ani, până în clasa a opta. Din ianuarie 2005, este stabilită în America.
„Locuiesc în Florida de şapte ani şi, cu toate că a fost dificil la început, acum simt că aici este locul meu. Atmosfera în America este diferită de cea din România. Oamenii şi stilul de viaţă sunt diferite. Încă de la început, oamenii au fost foarte prietenoşi şi interesati de cultura mea şi mereu sunt fascinaţi de alte ţări. Şcoala Într-adevar este mai lejeră, mai exact sistemul de educaţie este diferit de cel din România. Spun asta despre perioada de liceu, dar din momentul în care am intrat la facultate, şcoala a devenit foarte grea şi se cere seriozitate şi foarte multă muncă”, spune Anastasia.
Elevii care vor să îşi continue educaţia şi să mearga la facultate, trebuie să ia un examen care include engleza şi matematica, ca un fel de bacalaureat în România. Aşadar, ca să intri la o facultate foarte bună, trebuie să obţii un scor foarte mare. Fiecare facultate cere un scor diferit.
„Eu am fost acceptată la University of Central Florida din Orlando, Florida (UCF). În acea perioadă nu am ştiut prea multe despre facultăţile americane. Cu ajutorul notelor mele din liceu si al scorului care l-am obtinut la test am avut 75% acoperit, plus că am avut şi o bursă pentru muzică. Facultatea este foarte scumpă, dar eu nu a trebuit să plătesc aproape nimic pentru patru ani. În aceşti ani, la UCF, pe langă clasele de muzică, a trebuit să iau şi clase de educaţie generală, dar majoritatea timpului m-am concentrat pe muzică. Am facut parte din mai multe ansambluri – orchestră, banduri şi ansambluri de mărime mai mică. Cu toate că este greu să faci parte din mai multe ansambluri în acelaşi timp, este benefic să obţii experienţă.
Muzica este o industrie foarte competitivă şi este greu de găsit un loc de muncă stabil dacă ai numai o diplomă. Părerea mea este că un masterat este necesar ca să ai o şansă să găseşti o slujbă”, adaugă Anastasia, devenită Nasty, pentru colegii de peste Ocean.
În anul III de facultate a trebuit să decidă ce vrea să facă mai departe: „Ca să intri la masterat pentru clarinet performance, ceea ce fac eu, trebuie să mergi în persoană şi să audiţionezi. Fiecare scoală cere material diferit, care trebuie pregătit pentru audiţie. A fost greu să mă decid unde să audiţionez dar până la urmă am ales 4 facultăţi unde mi-ar fi plăcut să merg pentru masterat. Am petrecut câteva luni învăţând muzica pentru cele patru şcoli şi în iarnă au început audiţiile. A fost un proces stresant, lung şi foarte costisitor. A trebuit să zbor în North Carolina, Texas, Ohio şi Oklahoma, a trebuit să plătesc pentru hotel şi să nu uităm pentru aplicaţia pentru şcoală”.
Concurenţa a fost acerbă, în condiţiile în care în unele şcoli 30 de studenţi au dat audiţii pentru trei locuri. Şansele ca să iei unul din acele locuri nu sunt prea mari, de aceea practica obişnuită este să dai audiţii la mai multe instituţii. „Procesul auditiei este similar peste tot. Te duci într-o sală unde te aşteaptă cîţiva profesori, de obicei trei. Îţi spun ce să cânţi, te întreabă câte ceva, câteodată îţi mulţumesc şi au terminat foarte repede cu tine. După ce munceşti câteva luni, ai 10 minute la dispoziţie să le demonstrezi cât de bun eşti. Câteodată, dacă ai emoţii, unele audiţii nu ies cum ţi-ai dori, dar aşa este în muzică. Ai o şansă, trebuie să încerci. Unii profesori îţi spun pe loc dacă te-au acceptat, alţii îţi trimit o scrisoare acasă, după câteva săptămâni”, spune Nasty, care a reuşit performanţa să fie acceptată la trei universitati.
Miami of Ohio i-a oferit o pozitie de asistent universitar „A fost foarte dificil să decid unde este cel mai bine pt mine. A trebuit să iau în considerare cât de bun e profesorul/profesoara, dacă scoala e bună, cât de scump este să merg la acea şcoală şi cine face oferta cea mai bună. Eu am decis să merg la Miami University in Ohio (Miami of Ohio). Profesoara care predă la acea facultate, Michele Gingras, este foarte bună si are planuri mari pentru viitorul meu. Miami of Ohio mi-a oferit o poziţie de asistent universitar care înseamnă că îmi acoperă studiile şi pe deasupra mă şi plătesc. Pe lângă că nu va trebui să plătesc pentru masterat, o să am şansa să predau la facultate, ceea ce mă va ajuta pe viitor „.
Cum vede Anastasia viitorul?
„În viitor mi-ar plăcea să predau la nivelul universitar şi pe lîngă să cânt într-o orchestră . Ca să devin profesor universitar este cale lungă…, dar este posibil! Va trebui să îmi iau şi doctoratul după ce termin masteratul, care de obicei este încă doi ani şi este concentrat numai pe muzică şi cercetare, research. În doi ani voi termina masteratul şi să sperăm că voi avea acelaşi noroc cu doctoratul”, răspunde Anastasia.
Pregătirea de la Lugoj m-a ajutat să fiu ce sunt azi. În cei 7 ani de când este în America, Anastasia a învăţat căteva lucruri importante: „Primul lucru este importnaţa fundaţiei. Eu am crescut în Romania şi am avut onoarea să merg la Şcoala de Arte Frumoase „Filaret Barbu” unde pe lângă faptul că am avut un profesor excelent de clarinet, d-l Unc, am avut profesori minunaţi de română, matematică, istorie, biologie, toţi au contribuit la educaţia mea. Fundaţia dezvoltată la Lugoj m-a ajutat sa devin persoana care sunt astăzi şi sunt foarte recunoscatoare pentru oportunitatea de a fi parte a acelui mediu. Biserica Greco-Catolică din Lugoj este alt grup din care am făcut parte şi care a fost un suport mare pentru mine, pentru mulţi ani”.
„Muzica nu este o carieră uşoară şi este important să ai o familie care îţi sprijină decizia de a studia muzica. Eu am fost norocoasă să am aşa o familie, care mă incurajează mereu să -mi realizez visele!”, mai spune Anasatasia.