Luni, 4 iunie, a fost seară emoţionantă la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, din cel puţin trei motive.
În primul rând, am avut parte de un concert româno-american dedicat Centenarului Marii Uniri, singurul eveniment de acest gen desfăşurat la Lugoj în Anul Jubiliar. A fost şi o emoţionantă revedere cu Anastasia Cetverikova, devenită azi Anastasia Bonotto şi cetăţean american. Anastasia rămâne mândră de şcoala muzicală lugojeană în care s-a format, iar concertul a fost un cadou muzical oferit oraşului de adopţie. Nu în ultimul rând, seara muzicală de la Teatrul ”Grozăvescu” a fost dedicată şi memoriei mamei sale, care s-a stins mult prea devreme.
În deschidere au vorbit organizatorii evenimentului: profesorul Petru Madroane, fost director al Şcolii Gimnaziale de Muzică ”Filaret Barbu”, şcoală în care Anastasia a studiat clarinetul mai bine de patru ani (la clasa prof. Ioan Unc) şi profesoara Flavia Rosana Căpraru, coordonatoarea Asociaţiei Fusion of Arts.
Spectacolul a fost prezentat de prof. Katy Gianina Strugaru, care i-a introdus în senă pe profesorii și elevii Asociației FOA care şi-au dat concursul la reuşita spectacolului: Tavi Logoş (chitară), Daniela Marcu (cajon), Cristian Veţan (chitară) şi Gianina Berzava (pian).
Au urmat în program Anastasia Bonotto, în prezent instructor de clarinet la Jackson Orchestra Simphony Music School şi soţul ei, Alessandro, profesor de trompetă la Saginaw Valley State University.
Alessandro Bonotto a demonstrat că America este mai aproape decât credeam. Şi-a prezentat piesele în limba română, în aplauzele audienţei. El a ales să interpreteze „Legende”, de George Enescu, iar Anastasia a replicat cu o frumoasă doină scrisă de un compozitor… canadian: „Doina – Roumanian fantasia”, de León Zuckert.
Programul a mai inclus muzică de compozitori români și americani „Two dances for clarinet, trumpet, and piano”, de Walter S. Hartley, „Eglogue”, de Stan Golestan, „Carnyx”, de Şerban Nichifor, „Someone to Watch Over Me”, de Joseph Turrin şi „Music for a Farce”, de Paul Bowles.
La pian au acompaniat conf. univ. Adriana şi Sorin Dogariu, iar la percuție – Daniel Jumugă Cuibariu. Oaspeţii americani vor concerta şi la Colegiul Naţional „Ion Vidu” din Timişoara.