Cu opt ani în urmă, pictura Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, executată în anii 1943-44 de Anastasie Demian, a ieşit la lumină în toată splendoarea ei. Meritul este al unei echipe de restauratori din Arad, condusă de pictorul Viorel Ţigu, care a lucrat pe o suprafaţă întinsă pe 1.700 de metri pătraţi. Lucrarea a durat peste patru luni, dar, din perspectiva timpului, trebuie spus că a meritat.
De ce este important Anastasie Demian pentru Lugoj? Pentru că, aşa cum Catedrala Greco-Catolică a fost pictată de un maestru academic – Virgil Simonescu, tot aşa şi Biserica Ortodoxă cu două turnuri îşi are pictorul ei academic.
Deşi nu a fost lugojean, Anastasie Demian a lăsat în zestrea Lugojului cea mai de seamă pictură monumentală a sa, după cea a Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Pictura Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” ne arată un artist care a ştiut nu numai să respecte canoanele bisericeşti bizantine, ci şi să adauge o notă de romantism şi elemente inedite de inspiraţie populară. Semnătura lui Demian este echivalentă cu o notă de distincţie acordată Lugojului de un artist care lucra în vremurile grele ale războiului.
Un talent multilateral
Cine a fost Demian? De origine macedo-română, Anastasie (sau Anastase, cum mai apare scris) Demian s-a născut la Budapesta, în 1899. A trecut cu bine de momentul de cumpănă al primului Război Mondial, când, rănit fiind, a fost dus la spital în Sarajevo şi a supravieţuit. A fost un talent de mare anvergură, dar a beneficiat de o formaţie solidă în cele mai prestigioase şcoli de arte ale vremii: Academia de Arte Frumoase din Budapesta, Academia „Julian” din Paris, Academia „Grande Chaumiere” tot din Paris şi Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Rar se găsesc artişti plastici care să-şi fi exercitat talentul în atâtea domenii. Demian a fost pictor bisericesc, a fost desenator şi grafician, a realizat ilustraţii de carte pentru copii, coperte, concepţia grafică a unor reviste („Gândirea”, „Societatea de Mâine”, „Luceafărul”, „Erdely Helicon”, „Vrerea”, „Dacia2 etc.), a fost şi autor de afişe. A pictat Catedralele Ortodoxe din Timişoara şi Sibiu, Capela Ortodoxă „Stella Maris” de la Balcic.
„Pictura Catedralei mitropolitane din Timişoara, opera maestrului Anastase Demian, face parte din marile ansambluri monumentale din ţara noastră. Lucrată cu nerv şi sensibilitate, într-o manieră neobizantină cu totul personală, epatează prin decorativismul ei, prin caracterul pronunţat narativ şi prin precizia structurală a compoziţiilor. Imensa suprafaţă pictată impresionează prin unitatea stilistică şi dominanta tonală, ceea ce dă întregului ansamblu o copleşitoare măreţie”, se arată în lucrarea „Catedrala Mitropoliei Banatului”, semnată de I.D. Suciu, D. Niculescu, V. Ţigu, apărută la Timişoara în 1979.
„Arhitect” al Pavilioanelor României de la Paris şi New York
Talentul multiplu al lui Demian s-a manifestat în cele mai neaşteptate domenii. I s-a oferit ocazia să amenajeze cu gust şi să facă interesante pentru oaspeţi pavilioanele României de la Expoziţiile Universale de la Paris (1937) şi New York (1939). Demian a fost nu numai un pictor şi ilustrator „cu vână”, ci şi gravor. Printre lucrările sale inedite se numără şi o medalie, bătută de Monetăria Statului în anul 1929. Medalia se numeşte „Regele Ferdinand Întregitorul” şi a fost lucrată de gravorul Demian şi de sculptorul Constantin Baraschi. Dar Demian mai are o contribuţie importantă la arta bisericească din zona Lugojului. Pictura sa la Biserica din Belinţ poate fi considerată o adevărată „bijuterie” uitată. Biserica Ortodoxă din Belinţ, cu hramul “Învierea Domnului”. Cu pictura sa, Anastase Demian a înnobilat această biserică – monument istoric, una dintre cele mai vechi din zonă, ridicată la 1797.
Dar cine a distrus de pe fatada bisericii mozaicul venetian monumental, de mare dimensiune, reprezentand Adormirea Maicii Domnului ? Despre asta n-am citit in nici un ziar nimic. Ce s-a intamplat? Unde este acum?
Buna intrebare? Cand dai la tot pasu in oras de cladiri istorice modificate (ireparabil) dupa bunul plac si cu avizul marelui arhitect de la Primaria Lugoj.