În ultimele zile tot mai mulţi lugojeni se plâng de o invazie de proporţii a ţânţarilor.
În ultimele zile tot mai mulţi lugojeni se plâng de o invazie de proporţii a ţânţarilor.
Într-un mesaj trimis pe adresa de e-mail a ziarului nostru (office@redesteptarea.ro) lugojeanul Marius Bălan ne scrie că „e dezastru cu ţânţarii pe malul Timişului. Nu poţi sta un minut fără să dai din mâini. La fel e şi unde locuiesc, în Micro V. Un coleg de servici mi-a spus că şi în parcul Gării, pe Bocşei, e un adevărat dezastru. Vă rog să vorbiţi cu domnul primar când mai aveţi conferinţe să facă ceva că nu mai suportăm. Copiii sunt plini de muşcături”.
De asemenea, pe site-ul administraţiei locale, la rubrica „Întreabă primarul” este postată o rugăminte asemănătoare din data de 28 aprilie:
„Buna ziua! Poate vi se pare o intrebare cam deplasata, dar după 7 seara dacă ieşi pe malul Timişului nu cred că rezişti mai mult de 10 minute, deoarece te zăpăcesc ţânţarii, faţă de alţi ani când erau mult mai puţini. Rog să vă gândiţi la o soluţie, dacă s-ar putea face ceva! Vă multumesc anticipat!”.
Primarul e în vacanţă
Apelat pentru a ne spune dacă ştie problema şi dacă are pregătită vreo soluţie împotriva insectelor, primarul Francisc Boldea s-a arătat extrem de deranjat şi a spus că este liber: „Eu sunt acasă acuma, noi astăzi nu lucrăm!”
În Lugoj un avion utilitar care să împrăştie insecticid nu a mai fost utilizat de peste 20 de ani. Începând cu anul 1970 – când era primar Pavel Fişteag – şi până în 1989, anual se făceau stropiri cu pesticide, folosind avioane Antonov AN 2 ale Centrului Agricol de la Timişoara, care zburau la mică înălţime.
Ţânţarul poate fi un inamic periculos şi ar putea să transmită boli grave. Înţepătura poate să dea modificări cutanate locale, sub formă de urticarie, alergii, dar pot să apară şi boli severe în urma lor, care sunt de obicei febre hemoragice şi encefalite produse de virusuri pentru care ţânţarul reprezintă vectorul transmiţător.